Отварянето на книжарница за чуждоезична литература на ъгъла на ул.

...
Отварянето на книжарница за чуждоезична литература на ъгъла на ул.
Коментари Харесай

Ново място | Mahala Bookstore

Отварянето на книжарница за чуждоезична литература на ъгъла на ул. " Екзарх Йосиф " и ул. " Бенковски " си е събитие освен за квартала, само че и за града. Mahala Bookstore е следващата добра вест в към " Мария Луиза ", който от няколко години е в напредък.Помещението на книжарницата претърпява цялостна промяна, откакто обущарят, който го населява в продължение на 30 години, се реалокира на друго място наоколо (все още няма заплаха от гентрификация). Високите тавани и огромни витрини, които сега са с дървена дограма, пускат обилие от светлина. По дървената полица за книги, която заема цялата висока стена, сега има най-вече с издания на британски, само че се чака скоро да се появят книги и на немски и френски.

Отварянето на книжарница за чуждоезична литература на ъгъла на ул. " Екзарх Йосиф " и ул. " Бенковски " си е събитие освен за квартала, само че и за града. Mahala Bookstore е следващата добра вест в към " Мария Луиза ", който от няколко години е в напредък.

Помещението на книжарницата претърпява цялостна промяна, откакто обущарят, който го населява в продължение на 30 години, се реалокира на друго място наоколо (все още няма заплаха от гентрификация). Високите тавани и огромни витрини, които сега са с дървена дограма, пускат обилие от светлина. По дървената полица за книги, която заема цялата висока стена, сега има най-вече с издания на британски, само че се чака скоро да се появят книги и на немски и френски.

В средата е ситуирана огромна маса, на която можете да изпиете чаша кафе 100% арабика или хубаво вино и да прегледате списанията или книгите, преди да решите какво да купите. Селекцията от музика не е инцидентна, както и блестящо оранжевите дизайнерски тонколони, поставени към диван на дребния полуетаж.

Партньори в книжарницата са Мария Енчева (Златева), преводачка от нидерландски, и Йордан Жечев, креативен шеф на guts&brains DDB. Точно на отсрещния ъгъл е - нашумялата хипстърска пекарна и единственото място в София, предлагащо канлета, където още веднъж съучастник е Жечев.
Реклама
Той изяснява концепцията си по този начин: " Тук хората могат да са сигурни, че като влязат, постоянно ще са прелестно сюрпризирани с скъпи издания, които даже не са подозирали, че съществуват - да вземем за пример тази книга насреща с медицински рисунки от началото на века - Crucial Interventions или историята на другите грамофони по света. "

За избора на художествена литература се грижи Мария, която е подбрала красиви издания на известни създатели като Харуки Мураками, Салман Рушди, Елизабет Страут, Кормак Маккарти и други Но има и находки, които мъчно ще откриете в огромните книжарници, като японската писателка Махоко Яшимото (известна като Banana Yashimoto) или Gender Swapped Fairy Tales. Като преводачка от нидерлански, тя се е погрижила тук да са показани и най-хубавите мостри на нидерландската и фламандската литература. Но е непокътнато ъгълче и за български книги, към този момент най-вече Йордан Радичков, както и лирика.

Йордан Жечев, като меломан, който е вложил и значително старания в близкия, способства със селекцията на колекционерски издания за музика и снимка (Мартин Пар, Ани Лейбовиц, Вивиан Майер).

Кулинарните книги заемат немалка част по рафтовете: Breadsong - How Baking Changed Our Lives от Kitty & Al Tait, Jerusalem на известния израелски готвач Йотам Отоленги и други. Тук е едно от най-любопитните издания на Taschen - The Fight за един от най-запомнящите се боксови мачове - сред Мохамед Али и Джордж Форман.
Реклама
Новите попълнения се разгласяват постоянно в профила на книжарницата.

Адрес: на ъгъла сред ул. " Екзарх Йосиф " и ул. " Георги Бенковски ", работно време от вторник до неделя, 11 - 19 ч.
Свързани публикации Пътеводител събира историите на знакови здания в еврейската махала на София 13 април 2023, 06:14 Ново място в София | Плод и зарзават " Сезон " 28 септември 2022, 11:13
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР