Днес дойде група от близо 30 души - не мога

...
Днес дойде група от близо 30 души - не мога
Коментари Харесай

Галерията в Долно Камарци е архитектурно и културно събитие

" Днес пристигна група от близо 30 души - не мога да допускам, че в свободното си време те са пристигнали тук, а не на планина, на море или в Гърция ", споделя художникът Вихрони Попнеделев. Заедно със брачната половинка си Аделина Попнеделева, художничка, той отдава дългогодишни старания на развиването на арт център " Вихрони " в Долно Камарци, село на 40 км от София.На 30 април към арт центъра, действителен от 1998 година, отвори порти изложба за изкуство с изложбена повърхност 1000 кв.м на мястото на изоставена и полуразрушена учебна трапезария.
Състоянието на постройката преди да стартира ремонта Фотограф: artcentrevihrony.com
" Днес пристигна група от близо 30 души - не мога да допускам, че в свободното си време те са пристигнали тук, а не на планина, на море или в Гърция ", споделя художникът Вихрони Попнеделев. Заедно със брачната половинка си Аделина Попнеделева, художничка, той отдава дългогодишни старания на развиването на арт център " Вихрони " в Долно Камарци, село на 40 км от София.

На 30 април към арт центъра, действителен от 1998 година, отвори порти изложба за изкуство с изложбена повърхност 1000 кв.м на мястото на изоставена и полуразрушена учебна трапезария.
Състоянието на постройката преди да стартира ремонта Фотограф: artcentrevihrony.com
Надали някой си е представял, че останалото от нея има късмет да се трансформира в нещо хубаво: 30% от носещите градивни детайли са липсвали. Реконструкцията е дело на дъщерята на Вихрони, арх. Ева Попнеделева, а финансирането идва от персонални вложения и дарения от колекционери, с които фамилията работи.
Автор: Асен Милов
Бетонната основа и характерността на постройката са непокътнати както с цел да се понижи екологичната щета, по този начин и от почитание към хората в селото, които са взели участие в построяването ѝ през 80-те. Отпадъчните строителни материали са вложени наново в градежа. Ремонтът лишава над две години.
Реклама
За резултата, който потвърждава, че заличаването на изоставени здания в България е постоянно неточност и би трябвало да се мисли за тяхното предпазване, оказва помощ и дърворезбата, основана от художника Митьо Митев. Екипът към този момент има и първо интернационално самопризнание - планът попада в селекцията на интернационалната архитектурна медиа.
Автор: Асен Милов
В момента в галерията е подредена ретроспективна галерия с платната на Попнеделев от студентските му години до наши дни, а скоро ще бъде ясно и кои други създатели ще бъдат показани там. Постройката разрешава и съответно предпазване на работите.
Фотограф: Асен Милов
Вихрони Попнеделев се надява мястото да има просветителна роля за локалните общности, " в случай че създадем повече ателиета за изобразяване и работа с глина, пленери, изключително за учениците от селата и градовете в Подбалкана ", споделя Попнеделев, роден през 1953 година в Пловдив, част от авангардната група " Градът " (1986-1987) с Греди Асса, Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Недко Солаков и Филип Зидаров, а по-късно самичък по себе си значимо име в българската живопис, с над 50 независими изложения.

Той е впечатлен от новата вълна на интерес към центъра и селото и вижда, че напъните досега имат смисъл. " Все отново най-лесното е човек да не прави нищо. "
Реклама
Центърът се намира в с. Долно Камарци, 2137, обл. Софийска.

Повече на.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР