Китайските ресторанти са глобален феномен, един от основните белези на

...
Китайските ресторанти са глобален феномен, един от основните белези на
Коментари Харесай

Ново място | Yum, или китайско 2.0

Китайските заведения за хранене са световен феномен, един от главните белези на града в целия свят - няма същински градски квартал без " китайско ". Само италианската може да конкурира китайската в класацията за най-популярни кухни в света. И, парадоксално, само че си наподобяват с изключение на по огромните мигрантски талази, които ги водят със себе си, и по доста ефикасната и вкусна композиция от въглехидрати и протеини . Грубо казано, в единия случай има ориз със сготвени протеини, в другия - паста/тесто с заряд от протеини. И още - и двете се вписват идеално в ролята си и на " мудна ", и на " бърза " кухня, което в допълнение улеснява експанзията им.Китайската храна има и още едно качество - с цялата й изначална раздалеченост и екзотичност се оказва, че е доста адаптивна към другите локални усети. Това приспособяване постоянно води до унифициране на усета й. Такъв, къде в по-малка, къде в по-голяма степен, е и казусът с китайските заведения за хранене в България. И добре, че новият Yum по никакъв метод не влиза в границите на тази картина. Нещо повече - предлага извънредно съзнателна и достоверна интерпретация на трансформирали се към този момент в класика китайски ястия .

Китайските заведения за хранене са световен феномен, един от главните белези на града в целия свят - няма същински градски квартал без " китайско ". Само италианската може да конкурира китайската в класацията за най-популярни кухни в света. И, парадоксално, само че си наподобяват с изключение на по огромните мигрантски талази, които ги водят със себе си, и по доста ефикасната и вкусна композиция от въглехидрати и протеини . Грубо казано, в единия случай има ориз със сготвени протеини, в другия - паста/тесто с заряд от протеини. И още - и двете се вписват идеално в ролята си и на " мудна ", и на " бърза " кухня, което в допълнение улеснява експанзията им.

Китайската храна има и още едно качество - с цялата й изначална раздалеченост и екзотичност се оказва, че е доста адаптивна към другите локални усети. Това приспособяване постоянно води до унифициране на усета й. Такъв, къде в по-малка, къде в по-голяма степен, е и казусът с китайските заведения за хранене в България. И добре, че новият Yum по никакъв метод не влиза в границите на тази картина. Нещо повече - предлага извънредно съзнателна и достоверна интерпретация на трансформирали се към този момент в класика китайски ястия .

Менюто се състои от седем предястия, четири салати, 10 съществени (предимно стър фрай), две супи - люто-кисела и ламиан. Месото е пилешко, телешко, патешко. И скариди. Сред тях е ламианът с нудли, бак чой и гъби шимеджи, салатата с патица, сладко-киселото пиле, опаковано в пържена бухтичка със сладко-кисел сос и сусам, пелмените с телешко и гъши дроб, пилето кунг пао с кашу и чили, и с бамбук - всички сготвени вещо и точно , с доста добре уравновесени усети, и със непокътната бляскавост на цветовете на зеленчуците - нещо значително за китайската кулинария.

Люто-киселата чорба е измежду най-хубавите познати ми версии - плътна и стопляща. Но може би трябваше да стартира с патицата по пекински - кулинарна емблема, наричана с красивото canard laqué на френски поради красива хрупкава глазура и сочното месо под нея във формата на полумесеци, каквато е и тук.
Реклама
Кухнята е в дъното зад шубера на ресторанта и доста наподобява на екран, от който може да наблюдавате кино лентата с екипа от българин и двама китайци .

Може би асоциацията с екран не е инцидентна. В интериора има нещо кинематографично , припомня на фон от хубав кадър. Пространството е вид американски diner, от дълго време потвърдил удобството си и уюта формат, който вечер в Yum добива леко будоарно въодушевление.

Вероятно най-голямото достолепие на интериора е в по този начин добре стилизираните китайските клишета - фенери, ветрила, вази - които тук участват не безусловно, а като откъс. А това автоматизирано ги избавя от заплахата да бъдат прост кич.

Yum е план на притежателите на Street Chefs, които преди десетина години потеглиха по следите на по-добрия бургер, а през днешния ден - на по-добрия китайски усет.
Реклама
Скоро след " бавния " Yum ще има и " бърз " Yum с храна за у дома. Точно насреща. Откъдето и да се огледа - една прелестна концепция.

Работно време: понеделник - неделя от 12 до 22 ч.

ул. " Генерал Гурко " 38 (откъм ул. " Шишман " )
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Караконова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР