Говорителят на щаба на мироопазващите сили на НАТО в Косово

...
Говорителят на щаба на мироопазващите сили на НАТО в Косово
Коментари Харесай

Криминални групи са атакували частите на КейФОР на протестите в Северно Косово

Говорителят на щаба на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР полковник Андреа Галиени приказва за обстановката в Северно Косово, като акцентира, че е „ ясно “, че при митингите на 29 май е имало престъпни групи, които са се опитвали да атакуван частите на КейФОР, съобщи КосоваПрес. 

Полковник Галиени направи тези изявления на конференция през днешния ден, като добави, че военните на КейФОР от италианско-унгарския контингент, които бяха ранени при конфликтите в Северно Косово на 29 май, са отвън заплаха за живота, само че към момента се лекуват, съобщи Българска телеграфна агенция.

Искрата на напрежението в Северно Косово се разпали на 26 май, когато косовски сърби се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си в общините, обитаеми най-вече със сърби. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне събралите се и да пусне новите чиновници в офисите. В понеделник, 29 май, се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби. 

Косовските сърби в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово стачкуват към този момент две седмици пред постройките на общините, в които бяха определени албански кметове.

„ КейФОР беше там (в Северно Косово), с цел да предотврати по-нататъшна ескалация на митинга, а митингът на 29 май беше огромен. Военните от КейФОР станаха част от принудителен митинг. По време на митинга доста военни на КейФОР бяха ранени с камъни, спонтанни взривни средства и оръжия. Беше ясно къде хората се опитваха да вършат проява и митинг по кротичък метод, само че също по този начин беше ясно, че зад тях се криеха престъпни групи, които се опитваха да нападат частите на КейФОР “, съобщи полковник Галиени.

Полковник Андреа Галиени сподели, че военните от КейФОР нямат период, до когато би трябвало да останат в северните косовски общини. На журналистически въпрос дали мироопазващите сили на НАТО ще вземат под надзор обстановката на север в Косово, Галиени отговори негативно.

Косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха локалните избори на 23 април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, като изборната интензивност беше по-малко от 3,5 %.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР