Готвените промени в Кодекса за застраховане са гаф, заради който

...
Готвените промени в Кодекса за застраховане са гаф, заради който
Коментари Харесай

Експерти: Готвените промени в Кодекса за застраховане са недопустими

Готвените промени в Кодекса за обезпечаване са гаф, поради който може да се изиска оставката на Менда Стоянова като ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание. Това съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия специалистът по пътна сигурност Настимир Ананиев. По думите му, поправките в Кодекса навяват на мисълта, че става въпрос за лобизъм.

Европейският съюз е въвел избрани предели за компенсациите а гибел на пътя и страната не може да постанова спомагателни, изясни юрист Петя Керанова. Готвените промени включват корекция, която може да докара до вълна от каузи против страната, защото застрахователят няма да е задължен да покрие цялата сума от компенсацията при породена гибел.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова е внесла предложение да се постави предел на компенсацията, което получават околните на починали при злополука. Тя упорства за таван от 20 хиляди лв. за обезщетение на брачен партньор, брачна половинка, на човек, живеещ на фамилни начала, на дете и на родител. Предлага брат или сестра на умрелия да получават по 15 хиляди лв.. Предвижда и по 5 хиляди лв. за човек, който е основал прочувствени връзки със починалия.
 Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласоподава измененията в Кодекса за обезпечаване Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласоподава измененията в Кодекса за обезпечаване
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите от партията да не гласоподават измененията в Кодекса за застраховането, до момента в който не бъдат подложен...

Предложенията се вкарват сред четенията, с цел да се избегне публичното разискване, съобщи Настимир Ананиев. Предложеният оптимален таван от 20 хиляди лв. при препоръчан таван от 40 хиляди от Асоциацията на застрахователите в България нявява на мисълта, че тук има лобизъм, добави той.

Ако броят на жертвите на пътя падне фрапантно, компенсациите за гибел също ще паднат, само че наподобява, че вносителите на поправките не имат вяра в това, съобщи Настимир Ананиев. Той означи, че при гражданската отговорност към момента не е въведена системата на правилото „ бонус-малус “, при която рисковите водачи заплащат повече за гражданска отговорност.
Настимир Ананиев, специалист по пътна сигурност: В момента всички ние, които караме обикновено, плащаме за убийците на пътя.  Застрахователите излизат с позиция за тавана на компенсации при гибел на пътя Застрахователите излизат с позиция за тавана на компенсации при гибел на пътя
Асоциацията на застрахователите в България ще показа позицията си за въвеждането на таван на компенсациите при гибел на пътя. Текстовете засягат на...

Промените касаят разширение на кръга на лицата, които имат право на обезщетение при произшествие на техен непосредствен. Трябва обаче да се потвърди мощна прочувствена връзка от съда, изясни юрист Петя Керанова, а това става мъчно и до момента подобен казус не е основан. Има инструкция на Европейски Съюз за лимитите при такива случаи и страната не може да постанова спомагателни, изясни тя. Новите промени включват корекция, съгласно която застрахователят няма да е задължен да покрие цялото обвързване по наложителната застраховка гражданска отговорност, поради което може да има вълна от каузи против страната, която е длъжна да подсигурява тази застраховка.

Тя акцентира, че значим е контролът, защото постоянно тежките извършители на пътя имат предходни прегрешения.
юрист Петя Керанова: Нека да заплащат по-големи размери на гражданската отговорност. И контролът по пътищата би трябвало да е сериозен.
По думите на Настимир Ананиев, готвените промени са „ голям гаф “, а адв. Керанова акцентира, че измененията не могат да се одобряват, тъй като има принцип на правдивост и изрази догатката, че вносителите на закона са подведени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР