Гоце Делчев е почитан в България като апостол на македоно-одринската

...
Гоце Делчев е почитан в България като апостол на македоно-одринската
Коментари Харесай

150 г. Гоце Делчев: Каква е историята на апостола на македоно-одринската борба за свобода?


Гоце Делчев е уважаван в България като деятел на македоно-одринската битка за независимост. Почитан е като воин и в Северна Македония. Гоце Делчев е роден преди 150 години в село Кукуш и е погубен в село Баница.

Гоце Делчев взе участие в изработването на програмата и устава на Българските Македоно-Одрински революционни комитети и в построяването на комитетите по места в Разложко и Горна Джумая.

В Националната библиотека се пазят негови писма, написани с код, в които Гоце урежда доставката на пушки и патрони за въстанието.

„ Човек, който няма еднакъв по храброст нему, като по предопределение го разказват като деятел, а пък Пейо Яворов приказва за него като " войводата, от който пашите трепереха " “, описа доктор Руслан Иванов, историк от Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Като челник и деятел Гоце Делчев основава фабрика за произвеждане на бомби, четата му взривява железопътни мостове. Убит е на 4 май 1903 година при засада край село Баница.

Костите на Гоце са препогребвани няколко пъти. Дълго време са се пазили в стая на Македонския институт в София.

„ И в тази стая в една дървена урна, като саркофаг, са били костите на Гоце Делчев преди да заминат предадени от нашия комунистически режим на Югославия, тъй че в тази стая са били за последно костите “, изясни Юлиан Ангелов.


Националната принадлежност на Гоце Делчев е от главните противоречиви въпроси в връзките сред България и Северна Македония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР