Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със

...
Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със
Коментари Харесай

Горивата скъпи за нас, но най- евтини в ЕС

Горивата в България са най-евтините в Европа и нарастват със същите трендове, с които се усилва цената им в Европейски Съюз, разяснява пред " Труд " специалистът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев във връзка проведените митинги в страната против високите цени на горивата.

Данните в действителност демонстрират, че у нас дизелът и бензинът бъркат минимум в джоба ни и са поскъпнали даже по-малко спрямо горивата в останалите европейски страни.

Увеличението на цената се дължи на повишаването на суровия нефт, което докара до 10-12% растеж на горивата у нас и в Европейски Съюз, изясни Бенчев.
" Петролът е борсов артикул и не може да се употребява за обществена политика ", настоя специалистът.
Той напомни, че 60% от цената на крайния артикул, който зареждаме по бензиностанциите в страната, се дължи на акцизите и налозите при образуване на цената. И тези средства влизат в бюджета на страната.
Държавата обаче не може да понижи равнищата им, тъй като и все още акцизите върху горивата у нас са най-ниските в Европа, изясни Бенчев.
Евентуална смяна на начислявания налог също би била извънредно сложна. Въпреки че у нас горивата се таксуват с 20% Данък добавена стойност, а в Люксембург да вземем за пример с 4-5 % Данък добавена стойност, цените у нас са даже малко по-евтини, обясни специалистът.
" Разликите в цените на бензина и на дизела в страната се дължат на транспортните разноски при образуването на продажната стойност на продукта ", изясни Бенчев.
В Северна България логистичните бази са доста по-малко спрямо Южна България, по тази причина и в градове като Велико Търново при установяване на продажната цена се включват и разноските за зареждане с автомобилните цистерни, обясни той.
Според специалиста на асоциацията не се чака цените на бензина и дизела да стигнат равнища от 2,60-2,70 лв. за литър. През последните 10 дни цената на горивата върви надолу, само че дали този тренд ще се резервира зависи от решението на 4-ти ноември на американския президент Доналд Тръмп за това какви наказания ще бъдат наложени на Иран.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР