Горещата вълна Цербер, която вече отне човешки живот в Италия,

...
Горещата вълна Цербер, която вече отне човешки живот в Италия,
Коментари Харесай

Цербер носи адски жеги в три балкански държави

Горещата вълна " Цербер ", която към този момент лиши човешки живот в Италия, се настанява и на Балканите, а трите водещи туристически дестинации Гърция, Турция и Хърватия са най-застрашените от жегите страни на полуострова. Изглежда, че през идните дни туристите няма да намерят мечтаната хладина край морския бряг, защото метеоролозите плануват температурите на доста места в региона да надвишат 40 градуса. И до момента в който пикът на жегите на Балканите занапред следва в идващите дни, държавните управляващи поставят старания да лимитират резултатите от горещото време върху здравето на хората. 

Турция   

Средиземноморският окръг Анталия, морската столица на Турция и най-популярна туристическа дестинация в страната, която предходната година е била посетена от 13,5 милиона туристи, се чака да бъде една от най-горещите точки в страната. Пикът на жегата там е предстоящ в сряда и не е изключено да бъде строшен досегашният температурен връх за окръга от 44,7 градуса.
Не по-малко горещо ще бъде и в егейския окръг Айдън, където се намират известните курорти Кушадасъ и Дидим, както и в прилежащия Маниса. Температурата на въздуха там се чака да доближи в сряда 43-44 градуса, отбелязва турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Истанбул също няма да бъде пощаден от жегата в идващите дни, предизвестяват метеоролозите. В петък там се чака живакът на термометрите да приближи 40 градуса, само че още от събота градусите последователно ще стартират да понижават. 

" В Истанбул температурите ще се покачат до 37-38 градуса. В Чанаккале, Балъкесир, Бурса, Измир - 39, Маниса, Айдън, Денизли ще доближат 42-43 градуса. В Анталия ще бъдат измерени 43-44 градуса, а в Адана - 43 градуса. Очакваме тези градуси. Това са температурите на сянка. Ако сте на слънце, ще усетите към 55 градуса ", предизвести синоптичкаta на телевизия НТВ Дилек Чалъшкан.

Опасенията са, че още идната седмица ще настъпи нова гореща вълна, която ще донесе даже още по-изпепеляващи жеги. 
Министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа предизвести жителите да бъдат внимателни в горещото време, като предизвестието се отнася в още по-голяма степен за възрастните хора, дребните деца, хората с хронични болести като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и астма.

Турски учени сигнализираха за притеснителното повишаване на температурата на въздуха в Турция през миналите години.

" От 1950 година насам Турция се е затоплила с 1,46 градуса по Целзий. Намираме се в регион, който е три пъти по-топъл от междинното за света. Докато през 50-те години на предишния век е имало гореща вълна един път годишно сред май и септември, тази стойност се е нараснала девет пъти. Ние сме изложени на топлинни талази доста по-често. Продължителността на топлинните талази се е нараснала ", споделя проф. Еджмел Ерлат, експерт по климата от Егейския университет, представен от организация ДХА.

Директорът на изследователския център по политиките за климата към Босфорския университет в Истанбул проф. Левент Курназ чака 2023 година да бъде най-горещата година, преживявана от човечеството, а живакът на термометрите в Турция това лято да надвиши 50 градуса. 

Гърция

Горещата температурна вълна, която към този момент залива Гърция, ще продължи да нажежава страната и другата седмица, оповестяват гръцките медии. Високите температури, стигащи до 44 градуса по Целзий, ще доминират съвсем в цялата страна, като най-високи остават в Централна Гърция.

В Европа горещата вълна беше наречена " Цербер " по името на триглавото куче, което пази изхода на подземния свят в древногръцката митология. Гръцката Национална метеорологична работа обаче назова вълната на античния атински политик Клеон - яростен и сеещ гибел военачалник, както е показан от историка Тукидид.

Националната обсерватория в гръцката столица Атина предвижда най-високо равнище на заплаха с рискови температури, които имат обилни последствия за здравето, в Атина, Солун, Лариса, Патра, Янина и Ираклион, съобщи гръцката организация АНА-МПА. Очаква се пикът на първата за годината гореща вълна да бъде в петък и събота.

Министерството на труда предприе незабавни ограничения и прекрати работата на открити площи в часовете от 12 до 17 часа, само че все пак за два часа Общата конфедерация на служащите в Гърция получи над 100 тъжби за работодатели, които принуждават чиновниците си да работят през обедните часове, написа в. „ Прото тематика “.

Служители на Червения кръст раздават 30 000 бутилки с вода на хилядите туристи, решили да посетят античния Акропол, като припомнят за нуждата от изобилна хидратация в горещото време и раздават указания за справяне с жегите, съобщи АНА-МПА.
Отворени остават от самото начало и центровете, приютяващи бездомни хора в Атика, Солун и Патра, за хората, които имат потребност от по-хладна среда. Към това е обезпечена и храна, студени питиета и първоначални грижи, заяви осведомителният уебсайт „ Нюзбомб “. В горещините не забравяме и животните, акцентира министърът на климатичните рецесии и гражданската отбрана Василис Кикилиас. 

Хърватия

Мощни суперклетки, които към този момент се развиха в Северна Италия, се движат на изток и североизток. Бурята, която се развилня в Словения нощес, се придвижи към Северозападна Хърватия. 

Силна стихия с гръмотевици връхлетя хърватската северна област Меджимурие. Тя бе съпроводена от градушка, порои и мощен вятър, който изкорени дървета и изпочупи клони. Градушка валя в целия регион до Чаковец. Поради приближаването на фронта от Северозападна Европа най-високата степен на предизвестие за стихия е в действие за регионите на Загреб, Карловац, Осиек и Госпич, както и за региона на Риека.

Лошото време се редува с горещини в цяла Хърватия. Нахлуването на по-студен въздух в северната част на страната ще донесе ободряване, само че по адриатическото крайбрежие горещините не престават. Силен пожар избухна в адриатическия град Шибеник, разпалван от мощния вятър, като обхвана жилищни здания и се наложи хората да бъдат евакуирани. С огъня се борят 79 пожарникари с 28 автомобила и седем самолета.

Петък носи доста висок риск от горещини за региона на Сплит, а през уикенда и при започване на идната седмица горещата вълна ще продължи, ще се записват високи температури, изключително на Адриатическо море и в Далматинско Загорие, написа " Слободна Далмация ". Хърватската телевизия предизвести, че по адриатическото крайбрежие горещата вълна няма да отшуми, като даже температурите през нощта ще останат високи.

Лятото в Хърватия се обрисува да бъде доста горещо. Според прогнозата на американския портал за времето AccuWeather за цяла Далмация температурите на 16, 17 и 18 юли ще доближат 40 градуса. Останалите дни ще бъдат към 30 градуса, предвиждат американските метеоролози.

Горещата вълна засегна и редица други страни на Балканите. В Румъния метеоролозите предизвестиха, че през днешния ден ще бъде най-горещият ден от тази година и оповестиха оранжев и жълт код за горещини, обхващащ съвсем цялата страна, в това число столицата Букурещ, който е в действие до неделя. Очаква се в този интервал температурата на сянка да доближава 38-41 градуса.

Термичният дискомфорт ще бъде нараснал, а показателят за съотношението температура-влажност ще надвиши сериозния предел от 80 единици, съобщи Националната администрация по метеорология. Същевременно в северозападната част на страната се развихриха мощни стихии, които събориха дървета, покриви и срутиха новостроящ се мост.  

Заради горещините в редица лечебни заведения в Букурещ бяха основани пунктове за първа помощ, снабдени с климатик, дозатори за вода, медикаменти и медицински материали, както и покъщнина, подобаваща за отмора. 
Метеоролозите и лекарите в Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия предизвестиха хората да останат на закрито, в случай че това е допустимо, и да пият доста течности, в случай че се постанова да излизат на открито. 

В Република Северна Македония управляващите оповестиха оранжев код за високи температури във всички региони на страната от през днешния ден до неделя. 
От държавното управление на предложиха най-уязвимите групи от популацията – бременните дами и хората над 60 години, да бъдат освободени от трудови отговорности, в детските градини да не се упражнява физическа интензивност и да не се извеждат деца навън в интервала от 11:00 до 17:00 часа, звената на локалното самоуправление, Червеният кръст и Спешна медицина да оказват помощ на самотни, остарели, немощни и бездомни лица.

Също по този начин беше предложено на работодателите да провеждат работното време по този начин, че работещите да бъдат защитени от директно излагане на слънце, като се заобикаля престоят навън, изключително в интервала от 11:00 до 17:00 часа, в същите часове всички юридически лица, които правят действия навън, да преустановят активността си, като това се отнася изключително за работата на строителните служащи.

Метеоролозите в Албания също предизвестиха за " рекордни температури ", достигащи 40 градуса, по особено в регионите на Шкодра, Елбасан, Берат и Гирокастър. Заради високата мокрота на въздуха горещините се усещат още по-силно, отбелязва изданието " Албениън дейли нюз ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР