Горди сме, че у нас е постигнато равноправие при участието

...
Горди сме, че у нас е постигнато равноправие при участието
Коментари Харесай

Проф. Чавдарова: Горди сме, че жените участват наравно в науката

Горди сме, че у нас е реализирано пълноправие при присъединяване на дамите в науката, като сме много напред по отношение на междинното равнище в Европейски Съюз.

С наслада мога да отбележа, че дамите, които се посвещават на научноизследователска и развойна активност в България, надалеч не са малко – по последни данни на Национален статистически институт за 2021 година те са над 48% от общия брой заети в научноизследователска и развойна активност. Тази позитивна наклонност регистрира заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова в изявление за в. „ Телеграф “.

Друга позитивна статистика в последните години е тази за хора под 35 години с научна степен, т. е. усилва се шансът от ден на ден младежи да изберат кариера в научноизследователската и развойната активност, а по-голямата част от тях са дами.

Проф. Чавдарова разяснява и някои от данните на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Днес към този момент сме очевидци на най-ниската записана безработица измежду приключилите от 2011г., напомни тя. Всеки пети студент се образова в посоки, свързани с учителската специалност. Този факт ме радва, тъй като по този метод, от една страна, ще преодолеем дефицита на учители, само че от друга към момента остава открит въпросът какъв брой дълго младежите ще се задържат в учебно заведение, сподели още зам.- министър Албена Чавдарова. Да си преподавател е предопределение, само че най-много би трябвало да носиш в сърцето си обич и да имаш самообладание към разрастващата се детска персона, добави тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР