Горан Иванишевич изрази мнението, че за Новак Джокович ще е

...
Горан Иванишевич изрази мнението, че за Новак Джокович ще е
Коментари Харесай

Иванишевич: Ако Новак е в топ форма, само Надал може да го победи


Горан Иванишевич изрази мнението, че за Новак Джокович ще е доста по-добре да играе против Рафаел Надал на по-ранна фаза от финала на Ролан Гарос. За това привидно извънредно желание обаче има причина. Хърватинът даде изявление за сръбското издание Sport Klub, в което разкри по какъв начин се е отразило на международния №1 насилствения престой отвън корта при започване на сезона и с каква настройка са пристигнали в Париж за Откритото състезание на Франция.

– Трудно ли беше за Новак да се приготви за първия си шампионат от Големия шлем след случилото се в Австралия?

– Хората би трябвало да схванат, че не е по никакъв начин елементарно да се подготвиш за шампионат, в който даже не си сигурен дали ще участваш. Преди Монте Карло даже аз самият не бях сигурен. В такива обстановки непрекъснато си задаваш въпроса „Защо въобще го върша?“ и от време на време е доста мъчно да намериш нужната мотивация. След това Новак се разболя. Казах му, че съгласно мен не би трябвало да играе в Монте Карло и към момента считам, че това не бе добра концепция. Той нямаше нужната сила. След това в Белград нещата започнаха да се усъвършенстват. В края на мача против Рубльов обаче просто блокира физически. Не можеше повече. Повярвайте ми, след случилото се в Австралия 95% от тенисистите въобще нямаше да съумеят да се завърнат в Тура, а Новак завоюва Мастърс трофей единствено след няколко шампионата.

– Липсата на игрова процедура през първите месеци от годината отрази ли се отрицателно на подготовката му?

– Да, несъмнено. Беше съсем явно в първите няколко мача. Двубоят против Алкарас в Мадрид обаче бе свръхестествен. Новак можеше да завоюва. Две или три точки взеха решение дуела. Постигнатото в Рим бе удостоверение на това, което видяхме в Мадрид. Беше извънредно значимо Джокович да дойде в Париж в най-хубавата си форма.

– Как успявате да извършите по този начин, че даже след толкоз дълго партньорство взаимната ви работа продължава да тече безпрепятствено?

– Характерите ни са доста сходни, а също така аз, като някогашен състезател, съм минал през доста от нещата, през които минава той. В доста връзки ми бе много елементарно да го схвана още първоначално. С течение на времето се опознахме и сближихме още повече. Новак е перфекционист, който постоянно се стреми към съвършенството. Често се случва нещо да ми наподобява съвършено, само че той да не мисли по този начин.

– Как реагирате, когато го виждате да крещи по време на някои от мачовете?

– Понякога даже не го слушам, тъй като на корта има доста хора. Дори да желая, не мога да му кажа нищо, защото съдията следи. Понякога мога да опитам да го успокоя с жестове. Не ме тормози това, че крещи, тъй като и аз съм бил състезател и го разбирам. Нека да крещи и да изхвърли негативните страсти от себе си. Ако това му оказва помощ да побеждава, нямам нищо срещу.

– Кои съгласно Вас са любимците за купата на Ролан Гарос?

– Продължавам да считам, че Надал е главният любимец. Съвсем обикновено е да е по този начин, поради обстоятелството, че е печелил шампионата 13 пъти. Само че той бе любимецът и предходната година, само че не завоюва. По-добре е, че евентуалният конфликт сред него и Новак ще е на по-ранна фаза, защото Рафа в никакъв случай не губи финали в Париж, както Новак в никакъв случай не губи финали в Мелбърн. Ако се срещнат на четвъртфинала, това ще бъде най-големият четвъртфинал в историята на Ролан Гарос. Не знам кой ще завоюва. Както споделих, Надал е любимец, само че не постоянно любимците побеждават.

– Какво мислите за Карлос Алкарас?

– Много съм впечатлен от зрелостта, с която той играе. Когато си на 19 години нормално правиш доста нелепости на корта, само че при него това не се случва. Умее да излиза на мрежата и да сменя темпото, а също така вторият му сервис е доста добър. Някои хора считат, че е измежду любимците за купата на Ролан Гарос, само че аз не съм склонен с това. Турнирите от Големия шлем са доста разнообразни от останалите. Новак и Рафа към момента са доста пред останалите в това отношение. В същото време обаче няма никакво подозрение, че Алкарас е феномен. В бъдеще той сигурно ще бъде №1 в света и ще завоюва няколко трофеи от Големия шлем.

– Как протичат тренировките на Джокович от началото на Ролан Гарос?

– Първите му два мача бяха против левичари и тренировките бяха съобразени с тоав. Сега още веднъж ще се наложи да внесем известни промени. Тренираме във фитнеса, а в свободното си време играем игри. Това е шампионат от Големия шлем и продължава две седмици. Важно е да се концентрираш върху позитивните неща и да бъдеш благополучен. Ако Новак е в най-хубавата си форма, само Надал може да го победи, въпреки че Алкарас също би могъл да бъде рисков.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР