Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с

...
Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с
Коментари Харесай

Проектът за ремонт пред Централна гара: Колите под земята, а баровете по покривите

Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни здания с публично налични покриви, на някои от които да има питейни заведения и заведения за хранене. Автомобилите пък ще се движат подземен, откъдето ще минава бул. " Княгиня Мария Луиза ". Така наподобява площадът пред Централната железопътна гара и близките терени в плана на проектантското студио " А и А архитекти ", класиран преди всичко в състезанието на Европейските архитектурни награди " Визар " за 2018 година

Победителят в състезанието е определен от интернационално жури, в които влизат архитекти, историци и културолози - арх. Данте Бенини, Хенриет Вамберг от екипа на датския проектант Ян Геел, Мартин Аарц (Холандия), арх. Анета Булнат (Австрия), Тиери Опикофер (Швейцария), Карл-Ерик Норман (Швеция), проф. Ивайло Знеполски и арх. Бойко Кадинов.

Проектът на " А и А архитекти ", както и на класираните на второ и трето място - на архитектите от АДА на Иво Панталеев и студио " Десет ", са за предимство на пешеходците и велосипедистите над колите, повече обществени пространства и зелени площи.

Едно място, което не се употребява

Цялостното видоизменение на площада е належащо, тъй като макар направения пред 3 години ремонт магазините пустеят, пешеходците заобикалят да минават оттова пренос. Теренът против гарата пък е общинска благосъстоятелност и желанието на основния проектант на София Здравко Здравков е той да бъде развиван като атракционна зона. Здравков беше възнамерявал и пространството зад гарата като едно от местата без ограничаване на височината на застрояване, което в последна сметка не се случи.

Той обаче е на мнение, че пространството би трябвало да бъде развивано поради положителната си транспортна обезпеченост, като по думите му там " единствено самолети няма ".

Тепърва обаче ще се търсят способи за реализацията на определения план. Общината е само притежател на терените, само че за плануваното застрояване - хотели, офиси и жилища, ще са нужни частни вложения.

Да има хора непрекъснато

Архитектите от " А и А ", учредено от Ангел Захариев и Асен Милев, оферират колите да се движат на подземното равнище, където сега са подлезите, а подземното пространство на ротондата да стане стоянка за таксита. Надземните пространства да се трансфорат в парк, като да има връзка с околните градини " Алжир " и " Майчин дом ".

Строителството да бъде премерено с разнородни функционалности, тъй че зоната да бъде населявана непрекъснато. Така от " А и А " оферират офисни, жилищни, търговски и културни здания - концертна зала, зала за събития, а покривите на постройките да са с обществен достъп и да бъдат озеленени.

Пространството зад жп гарата също би трябвало да откри своето ново приложение съгласно състезанието. Според класирания преди всичко план там би трябвало да има площи за развиване на градско земеделие и други промишлености, а жп заводът да е културен център. Над линиите пък би трябвало да се изградят пешеходни и велосипедни връзки.

От архитектурното бюро са основани плановете за " Бизнес парк София ", " Музейко " (отличена като постройка на годината за 2015 г.), комплекса " Резиденшъл парк София " и 126-метровата " Капитал форт " и строящата се в съседство 202-метрова " Скай форт ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР