Голяма част от успеха на “Тръмп феномена“ в политиката и

...
Голяма част от успеха на “Тръмп феномена“ в политиката и
Коментари Харесай

Скандалът с Кеймбридж аналитика предсказан още преди година у нас

" Голяма част от триумфа на “Тръмп феномена “ в политиката и Брекзит се дължи на триумфа на компанията " Кеймбридж aналитика ", която може да основава психически профилили на всеки в цифровото пространство, употребявайки данни за интензивността му. " Това не е част от отчета на проверяващите големия скандал с приключването на данни от профилите на 50 млн. консуматори на Фейсбук, а изявление, направено преди към година и то, в София.

Разкритието, трансформирало се към днешна дата в самобитно самосбъдващо се знамение, бе направено  на конференцията Webit в София от един от посетител лекторите й -  Крис Кларк, главен криейтив шеф на лондонската организация за световен маркетинг и технологии DigitasLBi.

От края на 90-те години той работи за основаването на цифрови услуги, посредством които фирмите да трансформират държанието на хората в интернет. Заради своите смели изявления постоянно е канен да споделя мнение в The Guardian, Marketing and Campaign и други водещи издания за маркетинг от света.

В броя от месец май на списание " Мениджър " отразихме акценти от изявлението му, под заглавието " Потребители под цялостен надзор " . Заради актуалността на тематиката за " Кеймбридж аналитика " в последната седмица, представяме текста тук, в уеб страницата ни " Мениджър Нюз ". 

......................

Ленивец на лодка в бързи води – това е индивидът в мрежата през днешния ден. Носейки се по осведомителната река, която тече с неистова скорост, мисленето му става все по-лениво, все по-забавено. Това сподели по време Webit Festival Europe 2017 Крис Кларк, социолог на софтуерната смяна, който умее да напипва цифровия цайтгайст. В рамките на 20 минути най-интересният маркетинг преподавател назова няколко исторически феномени от цифровия свят, които трансформират живота ни и слагат нови провокации пред бизнеса и политическите организации. „ Мениджър “ споделя акценти от лекцията му.

Социалните балони, в които живеем

През последните 25-30 години породи политически и обществен " световен демократичен консенсус ", който оказа помощ на построяването на актуалните международни марки. Чрез световното единодушие за несъмнено нещо, каквото е екологията да вземем за пример, можеше да развиеш устойчива марка. Бихме споделили, че всички хора на света мислят, че екологията е значима, или най-малко множеството. Но през последната една година разбрахме, че концепцията за световния консенсус не устоя. Оказа се, че тя не е рентабилна, тъй като има доста хора на света, които са изцяло изолирани от развилата се глобализация. Те са милиони и може би не са почувствали изгодите от нея. Те не пътуват, не са интернет свързани, не се възползват от е-пазаруването. В резултат от това се явиха събития, които ни изненадаха, даже шокираха. Например Брекзит във Англия, успеха на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати и феноменът " Ердоган изземва още повече власт в Турция ".

Разбрахме, че всички ние - цифровите хора - живеем в персонални неповторими балони (filter bubbles). Повечето от платформите, в които консумираме информация онлайн, са изцяло пригодени за неповторимия човек, който сме. И се оказва, че към този момент имаме извънредно дребна визия какво претърпяват хората, които не са като нас. Ето за какво мнозина бяха сюрпризирани от Брекзит и Тръмп. Зараждането и развиването на тези великански, изменящи света събития поражда в нечии непознати филтрирани балони, далечни от нашия, въпреки да живеем в едни и същи страни или континент.

Продължава на страница 2. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР