Големият смог в Лондон помрачава града на 5.12.1952 година. Странна

...
Големият смог в Лондон помрачава града на 5.12.1952 година. Странна
Коментари Харесай

Големият смог в Лондон, който убива 12 000 души

Големият смог в Лондон помрачава града на 5.12.1952 година. Странна мъгла, жълто-черна на цвят и толкоз гъста, че никой от жителите на постоянно мъгливия Лондон не бил виждал през живота си. Освен това смогът имал аромат на химикали. Хората, които били на открито, почнали да се задушават, неспособни да вдишват гъстия, съвсем непрогледен въздух.

Макар към момента да не знаели, лондончани изпитват това, което по-късно оказва се като едно от най-опасните екологични бедствия. Преди смогът да се вдигне напълно от града, 12 000 души ще загинат, а на специалистите ще им отнеме съвсем 65 години, с цел да открият източника на казуса.

Големият смог е породен в резултат на няколко нещастни съвпадения.

Няколко дни преди Лондон да потъне в мъгла, градът е обзет от антициклон, който предизвиква температурна инверсия и градусите стартират да падат. Студът кара лондончани да употребяват печките си, в които горят въглища, доста по-често.

Освен това, на 5.12 съвсем не се усещал никакъв вятър, което кара димът от комините да се задържи по-дълго над градските улици, вместо да бъде отнесен. Антициклонът от своя страна основал нещо като „ въздушен балон “ над града, който попречил нахлуването на пресен въздух и разсейването на смога.

Големият смог бил толкоз гъст, че в доста елементи от града придвижването било спряно. Видимостта била понижена до нула, което от своя страна принуждава жителите да изоставят транспортните си средства на средата на пътищата. Лошото качество на въздуха прави излизането на открито съвсем невероятно, защото равнището на замърсяване основава ужасна токсична атмосфера.

Онези, на които им се налагало да излизат обаче, почнали да изпитват съществени здравословни проблеми. Случаите на зараза на дихателните пътища, хипоксия, бронхит и бронхопневмония нарастват, а смъртните случаи доближават до 12 000. По-късни проучвания разкриват, че високите равнища на сярна киселина в смога способстват доста за огромния брой смъртни случаи.

По какъв метод сярната киселина е достигнала до въздуха остава тайнственост в продължение на 65 години. Едва през ноември 2016 година екип от учени афишира, че най-сетне са разгадали загадката. Те настояват, че серният диоксид е навлязъл в атмосферата вследствие изгарянето на въглища.

„ Хората са знаели, че сулфатите са допринасяли за разрастването на мъглата, както и че се отделят при горенето на въглища за битови потребности. Но по какъв начин тъкмо серният диоксид се е трансформирал в сярна киселина, не е ясно. Резултатите ни демонстрират, че процесът е улеснен от съществуването на азотен диоксид – различен артикул, отделян при горенето на въглища “ – споделя водачът на изследователския план доктор Рени Джан.

Смъртоносният смог принуждава управниците да проучат методите, по които хората въздействат върху замърсяването на въздуха. Само 4 години след Големия смог в Лондон, Англия приема Закона за чистотата на въздуха от 1956 година.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР