Големите технологични акции най-накрая се препънаха. Дали обаче те изглеждат

...
Големите технологични акции най-накрая се препънаха. Дали обаче те изглеждат
Коментари Харесай

Време ли е да се купуват големите технологични компании?

Големите софтуерни акции най-сетне се препънаха. Дали обаче те наподобяват като добра покупка за по-дългосрочните вложители? И отговорът на този въпрос е - " да ", най-малко съгласно някои пазарни анализатори.

Apple (тикер: AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon.com (AMZN), Nvidia (NVDA) и Tesla (TSLA) са надолу сред 9% и 14% по отношение на върховете си през 2023 година, откакто видяха двуцифрени облаги през първите седем месеца на годината. Alphabet (GOOGL) и Meta Platforms (META), са наранени по-слабо - надлежно с 3% и 6%.

Нищо не се повишава постоянно и има доста аргументи за спадовете, вариращи от високи оценки и степента на тяхната известност, до покачването на доходността на 10-годишните държавни облигации, която скочи до 4,8% през последната седмица, най-високо равнище от 2007 година, от лятно дъно от към 3,7%.

Бичият сюжет обаче, стартира с обстоятелството, че повишаването на лихвите по държавните облигации евентуално ще се забави оттук насетне. Те просто не могат да продължат да порастват със същото движение, изключително тъй като към този момент отразяват проекта на Федералния запас да поддържа лихвите по-високи за по-дълго време. Спадът в доходността, несъмнено, би повишил софтуерните акции - и целия фондов пазар, в този смисъл - само че даже единствено по-бавното нарастване би било потребно.

Нещо повече, съгласно Goldman Sachs, тази група от седем софтуерни акции би трябвало да надмине другите 493 акции на S&P 500 с два или три процентни пункта, в случай че 10-годишната рентабилност остане непроменена в границите на до половин процентен пункт през идващите два месеца, като се има поради методът, по който софтуерните акции и доходността са свързани исторически.

Това е поради облагите. Очаква се чистият приход на групата да нарасне с към 20% през 2024 година, като прогнозите за облагата се покачват от края на март, съгласно FactSet, защото анализаторите се срещнаха с действителностите на изкуствения разсъдък.

Акциите също са доста по-евтини, в сравнение с бяха единствено преди няколко месеца. Сега седемте се търгуват на обща стойност 27 пъти по-висока от предстоящите облаги за 2024 година, което е спад от 34 пъти при пика през тази година. Да, това е по-скъпо от S&P 500, само че това не е командваща оценка, като се има поради предстоящият растеж на облагата на акциите.

Всичко се вижда в съотношението PEG на групата - нейната цена/печалба, разграничена на растежа на нейните облаги. Анализаторите на групата като цяло чакат дълготраен годишен растеж на облагата на акция от към 20,7%. 27-кратният коефициент по отношение на EPS за идната година, дава съответствие към 1,3 пъти този напредък, по-нисък от междинното от 1,9 пъти PEG съответствие за останалите 493 акции на S&P 500.

С други думи, вложителите заплащат по-малко за всеки процентен пункт от растежа на приходите на Big Tech спрямо това, което заплащат за същия напредък от останалия пазар.

Microsoft е добър образец. Търгува се при 28,2 пъти облагата си. И защото анализаторите чакат 16,2% годишен растеж на EPS през идващите три години, съотношението PEG на акциите е към 1,7 пъти.

За колоса в облака всичко е въпрос на растеж на продажбите и изкуствен интелект. Очаква се продажбите да нарастват с малко под 16% годишно през идващите три години до към 344 милиарда $ през 2026 година Най-големият растеж ще пристигна от облачния артикул на Microsoft, Azure, който в този момент е усъвършенстван с благоприятни условия за изкуствен интелект. Това е този вид усъвършенстване на продукта, което оказва помощ на компанията да вдигне цените на абонамента и да заеме пазарен дял.

Ръстът на приходите няма да пристигна без възходящи разноски като научноизследователска и развойна активност и маркетинг, предотвратявайки бързото повишаване на маржовете на облагата, само че растежът на облагата би трябвало да остане висок.

Goldman Sachs предлага акциите на тези два огромни софтуерни колоса!

По-голямата част от 2023 година беше предопределена от манията по огромните софтуерни акции, които подтикнаха възходящото въодушевление и преодоляха мечия пазар от 2022 година От към средата на лятото обаче, бичият пазар е в пауза с вероятността лихвените проценти да останат високи за по-дълго от предстоящото, наред с други макро фактори, които попречват процеса.

И въпреки всичко, като се има поради представянето от предходната седмица, има признаци, че офанзивата на биковете е на път да се възобнови съществено. Всъщност, защото сезонът на облагите за третото тримесечие следва да стартира, портфейлният пълководец на Goldman Sachs Кормак Конърс показва, че като се вземат поради минали събития, идващият интервал може да бъде несметен, изключително за софтуерните водачи.

" Историята допуска, че идните резултати от 3-то тримесечие може да катализират превръщане на инерцията в най-големите софтуерни акции ", написа неотдавна Конърс. " От четвъртото тримесечие на 2016 година Мегаголемите софтуерни компании в цялост са надхвърлили консенсусните упования за растеж на продажбите в 81% от времето и са се показали по-добре в две трети от сезоните на облагите, нормално с 3 процентни пункта. "

Имайки това поради, ние взехме решение да проучим информацията за две софтуерни имена с мега капитализация, които анализаторите на Goldman считат, че са подготвени да употребяват идния сезон на облагите като катализатор за по-нататъшни облаги. Освен това, съгласно базата данни TipRanks, и двете сега са оценени като мощни покупки от консенсуса на анализаторите. Ето и детайлностите.

Nvidia Corporation (NVDA)

Ще стартираме с Nvidia, главен състезател в производството на полупроводникови чипове. Компанията е намерила солидна база за поддръжка в мощното потребителско търсене на своите GPU чипове от висок клас, които станаха основни за бързия напредък на AI технологията.

Експлозивният напредък на AI от края на предходната година явно е добър за Nvidia. От 2020 година компанията е значим снабдител на GPU чипове за OpenAI, чийто ChatGPT провокира актуалната AI гражданска война. OpenAI към този момент уточни, че ще има потребност от към 10 000 чипа през идната година, единствено с цел да поддържа опциите за продуктивност на ChatGPT. Излагането на Nvidia на този, както и на други аспекти на AI, подхранва скок в горните и долните линии през последните няколко тримесечия и Nvidia се трансформира в една от единствено 5-те обществено търгувани компании, оценени на повече от $1 трилион.

Един бърз взор обратно към последния доклад за приходите на Nvidia ще покаже мащаба на скорошния напредък на компанията. Nvidia регистрира връх на компанията от 13,5 милиарда $ тримесечни доходи за фискалното 2Q24, последното ѝ издание. Това беше растеж от 101% на годишна база и надмина прогнозата с над 2,4 милиарда $. Долната линия от $2,70 на кор. акция, беше с 61 цента на акция пред прогнозите - и се увеличи с колосалните 429% спрямо тримесечието на миналата година.

Гледайки напред, Street чака спомагателни облаги, когато Nvidia регистрира своите фискални резултати за третото тримесечие идващия месец. Перспективата за приходите е $15,87 милиарда, а за не-GAAP EPS е $3,35.

За Тошия Хари от Goldman близката до междинната вероятност наподобява добра за компанията. Nvidia би трябвало да се възползва, съгласно него, от продължаващото мощно потребителско търсене, подхранвано от центрове за данни и AI приложения. Анализаторът с 5 звезди написа: " Гледайки напред, виждаме комбинацията от силен/разширяващ се профил на търсене в центъра за данни и подобряващ се декор на предлагането, поддържащ резистентен напредък на приходите през CY2024. Важно е, че макар че признаваме зараждащата конкуренция от страна на огромните снабдители на облачни услуги (т.е. собствени/вътрешни решения), както и други търговски снабдители на полупроводници, чакаме Nvidia да резервира статута си на стандарт за ускорена изчислителна промишленост в обозримо бъдеще, като се има поради нейният конкурентен трап и спешността, с която клиентите разработват/внедряват все по-сложни AI модели. "
 Време ли е да се купуват енергийни акции?
Време ли е да се купуват енергийни акции?

Някои вложители се съмняват в дълготрайността на петролното рали

Тази акция е отвън пиковата стойност, която доближи в края на август, само че към момента е повишена с 219% от началото на годината и Хари счита, че към момента има солидни облаги, които да чакаме. Той дава на акциите на NVDA рейтинг Купува, с целева цена от $605, което допуска 32% капацитет за растеж за идващите 12 месеца.

На софтуерните колоси в никакъв случай не им липсва внимание от Уолстрийт, а Nvidia има 39 скорошни прегледа на анализаторите - с едностранчиво систематизиране 38 към 1 в интерес на покупките пред задържанията, за мощна консенсусна оценка за пазаруване. Акциите имат търгувана цена от $457,62, а тяхната междинна целева цена от $647,04 е по-възходяща от тази на Хари, което допуска 41% облага за идната година.

Amazon (AMZN)

Следващата е Amazon, една от неотложно разпознаваемите марки в света. Amazon може да се похвали с потвърден връх като " оживял в технологиите ", като стартира в края на 90-те години - и по-късно оцеля в балона на dot.com, който завладя Следващата е Amazon, една от неотложно разпознаваемите марки в света. Amazon може да се похвали с потвърден връх като " оживял в технологиите ", като стартира в края на 90-те години - и по-късно оцеля в балона на dot.com, който завладя ранното поле на софтуерните компании. Днес Amazon води световния пазар за електронна търговия и със своята пазарна капитализация от $1,3 трилиона е друга от 5-те най-големи компании на обществените фондови пазари. Тази впечатляваща оценка се основава на онлайн интервенциите на дребно на компанията, които предходната година реалокираха почти 690 милиарда $ брутен размер на стоките.

Докато онлайн търговията на дребно получава заглавията, Amazon има доста позиции. Компанията непрестанно създава нови артикули, с цел да се възползва от новооткритите ниши - вижте метода, по който Amazon Web Services бързо се трансформира в главен състезател в облачните калкулации. Amazon също има голям брой основани на изкуствен интелект артикули в развой на разработка, с видни планове, в това число чатбот, платформа за създаване на изображения и инструмент за разработка на софтуерен код. Компанията също по този начин интегрира AI в съществуващата AWS, която през последното регистрирано тримесечие, 2Q23, генерира над $22 милиарда доходи.

Акциите на Amazon се намалиха с към 12% от своя връх през септември, макар че акциите към момента са нарастнали с 49% от началото на годината, обща облага, основана на устойчиво показване.

Видяхме тези индикатори за успеваемост в резултатите на компанията за 2Q23. Горната линия на Amazon доближи 134,4 милиарда $, надминавайки прогнозата с 3 милиарда $ и нараствайки с 11% на годишна база. Вече отбелязахме годишния растеж на AWS, който оказа помощ за увеличение на общите приходи; търговията на дребно на компанията в Северна Америка също е повишена по отношение на миналата година с 11%, достигайки 82,5 милиарда $. Цифрата EPS на Amazon за второто тримесечие от 65 цента е с 31 цента по-добра от предстоящата - само че тази цифра се облагодетелства от облага от $200 милиона, дължаща се на неоперативни разноски от дяловите участия на компанията в Rivian Automotive, където сравнимата цифра през тримесечието на миналата година е $3,9 милиардна загуба.

Когато погледнем към идните резултати на Amazon за третото тримесечие, виждаме, че Уолстрийт чака EPS от 58 цента, подсилен от доходи от $141,5 милиарда.
 Петте най-поевтинели американски дивидентни акции
Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Дивидентите съставляват повече от половината от възвръщаемостта на пазара в интервали на висока инфлация

5-звездният анализатор Ерик Шеридан покрива тези акции за Goldman и съгласно него мощното показване на AWS на компанията ще остане водещо, до момента в който Amazon като цяло се оправя добре в дълготраен проект: " Оставаме уверени, че AWS остава на път да се върне към по-нормализирана конструкция на растеж/марж през 2024 година и че сегментът е добре позициониран (противно на настоящото усещане на инвеститорите) по отношение на възходящите изчислителни измествания към AI. Разглеждайки многогодишна времева рамка, ние повтаряме нашето виждане, че Amazon ще съчетае композиция от траектория на солидни доходи с разширяващи се маржове, защото те обезпечават доходност/възвръщаемост на многогодишни капиталови цикли. "

Позицията на Шеридан поддържа неговия рейтинг Купува и неговата цел за цена от $180 допуска мощен капацитет от 41% нагоре в едногодишен небосвод.

Като цяло Amazon е събрал 41 скорошни прегледа на анализатори и те включват 40 покупки против едно задържане, с цел да даде на акциите консенсусен рейтинг Силна покупка. AMZN може да се похвали със междинна целева цена от $176,02, което допуска нарастване от 37,5% от настоящата цена на акциите от $127,96.
 Не е ли време за дивидентни акции?!
Не е ли време за дивидентни акции?!

Добре е да търсите капиталови благоприятни условия тук-там, които не са " пренаселени "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР