Годишна инфлация от 10% изобщо не е малко, но по-важно

...
Годишна инфлация от 10% изобщо не е малко, но по-важно
Коментари Харесай

Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?

Годишна инфлация от 10% въобще не е малко, само че по-важно е каква е нашата персонална инфлация. Всеки може да я пресметна с калкулатора на Национален статистически институт. Очаква се цените до края на годината да порастват още. В актуалната обстановка не трябва да се подхожда прочувствено, а по-разумно. Това, което може всеки от нас да направи е да огледа персоналните си доходи - в случай че може да ги усили, това е добре, в случай че не - по-скоро да се концентрира върху разноските и да види главните - наем, заем, ток, вода и да забележим каква сума ни остава. Трябва да създадем разбор за какви артикули ще ни стигне това, преди да стартираме да се запасяваме със артикули и неща. Това съобщи гостът в по телевизия Bulgaria On Air Стойне Василев, финансов съветник.

" Можем да помислим къде най-добре да влагаме спестяванията си. Добрият метод е да изберем разнообразни активи. Има лесни способи да влагаме в тях през борсово търгувано фондове. От друга страна можем да помислим във фондове, които влагат в акции. Можем да помислим и за нашата отбрана или така наречен спешен фонд. Ако не е задоволителен, дано да го увеличим най-малко за 6 месеца, с цел да можем да поеме някакъв тип разтърсвания като загуба на работа и така нататък ", поучава специалистът.

" Друг тип отбрана са застраховките - на автомобил, жилище и т.н.Когато сме подхванали и тези стъпки, можем да помислим за вложения ", разяснява той.

Имоти за инвестиция

По думите му в случай че се купува парцел за персонално прилагане, в този момент е момента да си купим. Сега лихвите са на ниски равнища, не се чака доста покачване.

" Ако желаеме да купуваме парцел за инвестиция обаче, тук би трябвало да помислим какви са равнищата на наемите, а те падат и са доста ниски. Средната рентабилност от наеми сега на годишна база в София е приблизително 2-3%, което четири пъти по-малко от инфлацията. Трябва да обърнем внимание и на финансовата облага. Всеки пазар, на който има растеж, като на нашия, стига някакъв застой и следва промяна. Затова би трябвало да помислим дали цените ще не престават да порастват или не -има индикации за това, само че когато предлагането изпревари търсенето, ще има застой и спад ", съобщи Василев.

Според него да се купува на зелено не е добра опция, тъй като не се знае дали постройката ще бъде приключена, при сегашната обстановка на пазара на строителните материали.

" Има случаи, в които се скапват контракти, и се губят обилни суми, дадени като предварителна сума или на някакви стадии ", предизвести той.

Когато купуваме подготвени жилища, не е неприятно да разберем какво е равнището на наемите в региона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР