Година след като Илон Мъск купи Twitter, известен вече като

...
Година след като Илон Мъск купи Twitter, известен вече като
Коментари Харесай

Илън Мъск се прецака: цената на X спадна от 44 млрд. долара на 19 млрд. долара за една година

Година откакто Илон Мъск купи Twitter, прочут към този момент като Х за 44 милиарда $, през днешния ден цената на компанията е 19 милиарда $. Според вътрешни документи, чиновниците на компанията са получили акции въз основата на тази оценка, или 45 $ за акция. Събитието означи първото публично удостоверение на цената на компанията след нейното придобиване.

Когато Мъск пое Twitter, доста анализатори и експерти смятаха, че оценката на компанията от 44 милиарда $ е повишена. Днес, съгласно вътрешни документи, самият Мъск прави оценка компанията на едвам 19 милиарда $. Тези числа се основават на вътрешни документи, изтекли в пресата посредством източници на The Verge. В тях се показва, че справедливата пазарна стойност на акциите се дефинира от съвета на шефовете на X. Трябва да се означи, че Мъск, който е ръководител на съвета на шефовете, към момента не е образувал цялостен състав на съвета на шефовете.

След закупуването на Twitter, Мъск реши да вкара система за заплащане на чиновниците, сходна на тази, която се употребява в другата му компания – SpaceX. В нея чиновниците могат постоянно да продават част от акциите си на външни вложители.

Видът финансово заплащане, което X предлага на чиновниците се назовава Restricted Stock Units или RSU (ограничени единици акции). Тези RSU се „ печелят “ в продължение на 4 години и се трансформират в облагаем приход единствено след несъмнено „ ликвидационно събитие “, като да вземем за пример първично обществено предложение или продажба на компанията, се изяснява във вътрешните документи.

Доскоро чиновниците на X бяха в незнание за действителната стойност на компанията. Въпреки това даже актуалната оценка на Мъск е под въпрос: един от огромните вложители – Fidelity, счита, че цената на X е спаднала с 65% от момента на придобиването ѝ от Мъск.

Повече от двукратното понижаване на цената на X за една година освен слага под подозрение бизнес тактиката на Мъск, само че и повдига въпроси за това какви фактори въздействат върху цената на сходни компании и по какъв начин тези фактори могат да се трансформират в изискванията на бързо разрастващ се пазар. Остава открит въпросът дали Мъск ще успее да стабилизира обстановката или актуалната наклонност ще продължи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР