Глобалното потребление на зърнени култури расте и вдига цените на

...
Глобалното потребление на зърнени култури расте и вдига цените на
Коментари Харесай

Житото много, но хлябът поскъпва. Защо?

Глобалното ползване на зърнени култури пораства и подвига цените на тържищата Реколтата от пшеница ще е 5,8 млн. тона, добивите до 55% по-високи по отношение на 2020 година
Добра ще е реколтата от жито и в целия Европейски Съюз. В постоянния си месечен отчет за юли специалисти на Европейската комисия покачиха прогнозата си за мека пшеница в Европейския съюз през сегашния селскостопански сезон, почнал на 1 юли, с 1,9 млн. тона по отношение на предвиждането през юни, до 127,7 млн. тона. Увеличението е реалност макар огромната суша, обхванала елементи от Европа и огромните наводнения, от които пострадаха огромни площи със селскостопанска продукция в Германия, Белгия и Холандия.През предишния сезон в Европейски Съюз бяха прибрани 117,2 млн. тона мека пшеница.Прогнозата на специалистите на Европейска комисия за износа на мека пшеница от Европейски Съюз през сезона обаче бе оставена без смяна на равнище от 30 млн. тона. Дори освен това състояние обаче тя ще надвиши износа от предишния сезон, който по предварителни оценки е 27 млн. тона.

Прогнозите за тазгодишната годишна продукция от пшеница са доста положителни, само че в това време цената на хляба се подвига. Това са трендовете, които се следят на пазара.С 55 % са по-високи междинните добиви от пшеница по отношение на предходната година, регистрират от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. За разлика от 2020 година, която сушата трансформира в най-тежката за последното десетилетие година за производителите на ръж и пшеница, 2021 година се обрисува сполучлива, споделят фермерите. А междинните данни на земеделското министерство го удостоверяват.Ако предходната година междинният рандеман на пшеница беше под 400 кг, а тук-там в Добруджа - житницата на България, добивът от декар падна на 120 кг, то тази година междинният рандеман на пшеница е 606 кг от декар, което е растеж от над 50 на 100.Статистиката регистрира растеж и при ечемика и ръжта - надлежно с 14% и със 76% на годишна база.Очакванията на земеделското министерство са реколтата от пшеница тази година у нас да доближи 5,7 - 5,8 млн. тона. Това е възобновяване до равнището от последните години след спада до 4,7 млн. тона през 2020 г.В същото време цената на кг бял самун се е повишила на едро приблизително с 3,2% за пазарната 2020/21, а на дребно нарастването е с 3,6 на 100, демонстрира разбор на МЗХГ.Средната цена на дребно е към 1,70 лева за кг бял самун. Причината за повишаването е по-високата цена на пшеницата от предходната годишна продукция, а от там и на брашното, показват създателите на разбора. Но би трябвало да се прибавят и други фактори, като да вземем за пример нарастването на цената на природния газ.В интервала от юли 2020 година до март 2021 година се следи последователно повишаване на житото. През идващите три месеца е налице известна промяна надолу, която се дължи на удобните прогнози за новата годишна продукция в България и в международен мащаб.Средната изкупна цена на хлебната пшеница за юни 2021 година е 393 лева./тон, а на фуражната - 380 лева./тон. Макар и под високите равнища, достигнати през март 2021 година, изкупните цени на пшеницата остават много над регистрираните година по-рано - надлежно с 15,9% и 17,6%.Според разбора, през идващите месеци може да се чака цените на пшеницата в страната да продължат да са високи. Независимо, че производството се възвръща и се чакат повече количества на пазара, повишаването ще продължи поради интернационалните котировки. Прогнозите на главните международни анализатори сочат продължаващо повишаване на световното " ползване на зърнени култури през 2021/22, което ще попречи за по-осезаемо намаляване на цените, макар предстоящото високо международно произвеждане ", написа в разбора.
Износът се сви с 38,7%
Общо 2,77 млн. тона българска пшеница са изнесени през интервала юли 2020 година - март 2021 година, което е понижение с 38,9% на годишна база. В резултат от сензитивно по-ниското произвеждане от годишна продукция 2020, износът единствено на пшеница се свива с 38,7% по отношение на същия интервал на предходния сезон, до 2 706,2 хиляди тона.По-слабо е понижението на цената на осъществената досега пшеница отвън страната (с 23,9%, до 638,6 млн. щ. д.), заради по-високата експортна цена (средно с 24,1%). Около 58% от експорта отива за държави-членки на Европейски Съюз - общо 1,57 млн. тона, като най-големи количества са осъществени в Испания (540 хиляди тона), Румъния (385 хиляди тона) и Гърция (379 хиляди тона). Износът за трети страни възлиза на 1,13 млн. тона главно за Либия, Тунис и Пакистан.
Румъния с 10-годишен връх
Есенните култур и в Румъния - пшеница, ечемик и рапица, са събрани от 60-90% от обработваемите площи, а междинните добиви от хектар са най-хубавите през последните 10 години. Това демонстрират данните на министерството на селското стопанство на северната ни съседка, представени от Ziarul Financiar и sinor.bg. Оперативните числа от ожънатите до момента площи демонстрират, че междинният рандеман от пшеница възлиза на 5,4 тона от хектар. При този рандеман общото произвеждане би надхвърлило рекордните за историята на страната 11 милиона тона. " Радваме се, че сме сключили много форвардни покупко-продажби и в този момент продаваме реколтата си на доста положителни цени ", споделя основният изпълнителен шеф на земеделската кооперация Добруджа Суд, която  сплотява аграрни производители от региона на Констанца, обработващи общо към 200 хиляди декара площи със зърнени култури.
Турция прибира под 16 млн. тона
Жътвата на пшеницата и ечемика в Турция завършва, само че поради метеорологичните условия през зимата и сушата напролет в множеството централни и югоизточни региони на страната реколтата е доста по-слаба от миналогодишната, сочат прогнози на самостоятелни специалисти, представени от електронното издание SUNSEEDMAN. Изключително мощен е спадът при ечемика, където реколтата се обрисува до 4 млн. тона при ожънати 7,5 млн. тона през 2020 година Реколтата от пшеница пък надали ще надвиши 15,5 млн. тона при 18 млн. тона през предходната година. Значително е понижението на реколтата от твърда пшеница в Турция - единствено 2,5 млн. тона при прибрани 3,5 млн. тона през 2020 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР