Глобалните военни разходи достигнаха най-високото си ниво от миналата година

...
Глобалните военни разходи достигнаха най-високото си ниво от миналата година
Коментари Харесай

Светът харчи най-много за отбрана след Студената война, благодарение на САЩ и Китай

Глобалните военни разноски доближиха най-високото си равнище от предходната година след края на Студената война, подхранвано от увеличените разноски в Съединените щати и Китай , двете най-големи стопански системи в света, оповестява " Ройтерс ".

В годишния отчет на SIPRI - " Стокхолмски интернационален институт за проучване на мира ", се оповестява, че общите световни военни разноски през 2018 година доближават 1,82 трилиона $ , което е с 2,6% повече от миналата година.

Това е най-високата стойност от 1988 година, когато тези данни за първи път стават налични, когато Студената война стартира да понижава. Първите пет страни са Съединени американски щати, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция , които съставляват 60% от международните военни разноски .

Военните разноски на Съединени американски щати набъбнаха с 4,6% през предходната година и доближиха 649 милиарда $ , оставайки към момента най-големият вложител в защита в света. Те заемат 36% от общите световни военни разноски , които са съвсем равни на средствата на осемте най-големи страни след тях в класацията, добавя SIPRI.
 Снимка 420703
Източник:

Китай, който е на второ място, означи растеж на военните разноски с 5% до 250 милиарда $ предходната година, 24-ти следващ годишен растеж. " През 2018 година Съединени американски щати и Китай са съставлявали половината от международните военни разноски ", разяснява Нан Тиян откривател в програмата SIPRI за оръжие и военни разноски (AMEX).

След като президентът Доналд Тръмп се ангажира със мощна национална защита , макар намаляването на броя на американските войски в конфликтни зони като Афганистан, 2018 година отбелязва първото нарастване на военните разноски на Съединени американски щати от 2010 година насам. Неговото искане за разноски за защита към Конгреса тази година е най-голямото в доларово изражение преди промяна за инфлацията.
 Тръмп усилва разноските за защита
Тръмп усилва разноските за защита

5% съкращения за обществени разноски

" Увеличението на разноските в Съединени американски щати се дължи на използването от 2017 година на нови стратегии за доставяне с оръжие в границите на администрацията на Тръмп ", се споделя в изказване на Од Флорен, шеф на програмата SIPRI - АMEX.

Другите най-големи вложители в низходящ ред са Саудитска Арабия, Индия, Франция, Русия, Англия, Германия, Япония и Южна Корея. Саудитска Арабия , която оглавява военна коалиция, която се бори с хутите в Йемен, харчи най-вече за защита на глава от популацията .

Тръмп подлага на критика някои от съдружниците на Вашингтон от НАТО в Европа , изключително Германия, за това, че не съумяват да посрещнат задачата на Алианса за 2% от брутния вътрешен артикул .
 Разходите за защита на европейските членки на НАТО доближиха петгодишен връх
Разходите за защита на европейските членки на НАТО доближиха петгодишен връх

Като цяло европейските съдружници харчат 1,51% от Брутният вътрешен продукт за защита

Данните на SIPRI демонстрират, че военните разноски са били 1.2% от Брутният вътрешен продукт в Германия (най-голямата стопанска система в Европ) предходната година, въз основа на прогнозите за Брутният вътрешен продукт за 2018 година от Международния валутен фонд.

Англия и Франция, другите две най-големи стопански системи в Европа , изразходват надлежно 1,8% и 2,3% от Брутният вътрешен продукт за защита през 2018 година

Военните разноски на всичките 29 страни-членки на НАТО възлизат на малко над половината от общите разноски , добавя SIPRI.
 Снимка 420702
Източник:
 Столтенберг: Нужно е нарастване на разноските за отбрана на страните от НАТО
Столтенберг: Нужно е нарастване на разноските за отбрана на страните от НАТО

Настоящата международна обстановка го постанова

Русия, която употребява военни мускули с анексирането на Крим от Украйна през 2014 година и намесата в сирийския спор , отпада от листата на петте най-големи през 2018 година след годишен спад от 3,5%.

Въпреки непрекъснатия блян да се модернизират съветските въоръжени сили, президентът Владимир Путин трябваше да позатвори портфейла след внезапното понижаване на международните цени на петрола и нуждата от приоритизиране на някои стратегии за вътрешни разноски.

Руските разноски означават първия си годишен спад за съвсем две десетилетия през 2017 година, с действително понижение от 20% , демонстрират оценките на SIPRI предходната година.

Arms Sales: USA vs Russia from Will Geary on Vimeo.
 Китай усилва разноските за защита
Китай усилва разноските за защита

Пекин възнамерява шест самолетоносача
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР