Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената

...
Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Няма да има съществено поскъпване на цената на тока

„ Искам да успокоя българското население, че значително повишаване на цената на тока за битовите консуматори няма да има. Имахме среща дружно с премиера Главчев и с министъра и вицепремиер на финансите във връзка с това да осигурим финансов запас от държавния бюджет за покриване на насъбрания недостиг във фонд „ Сигурност “ на електроенергийната система. Имам уверението, че на база мой отчет, който ще внеса в Министерски съвет, този недостиг ще бъде затрупан. Това ще докара до намаляване на нарастването на цената и минимизиране на този резултат “. 

Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в предаването „ 120 минути “.

„ Проведох среща и с управлението на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ Козлодуй и имаме увещание, че на база спомагателен разбор, който ще извършат те, в понеделник ще подадат ново заявление със доста по-нисък % за нарастване на цената, която ще бъде изискана от АЕЦ Козлодуй в микса на контролирания пазар “, добави Малинов.

 Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия  Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия

По думите му евентуално повишаването ще бъде с към 10%. 

„ Все по-голям дял в цената за битовите клиенти би следвало да заемат и възобновимите източници, предвид на което цените, които следим сега на силата, създадена от възобновими източници, е задоволително атрактивна, тъй че мисля, че нарастването на цената може да бъде минимално в границите на инфлационните процеси, реализирани в последната една година. Това е моята вяра. Считам, че има механизми, с които даже да се реализира по-ниско нарастване, в това число от инфлацията, която за последната година е към 3% “, уточни министърът на енергетиката.

Не е въпрос дали, а по кое време контролираният ток ще спре

Преходът към либерализация на пазара

„ Либерализацията на пазара за битовите клиенти е необратим развой. Това, което беше признато като изменение в Закона за енергетиката не анулира цялостната либерализация, която ще се случи от 1 януари 2026 година Ще се концентрираме да създадем една вярна осведомителна акция към всяко едно домакинство за метода и средствата, които те би трябвало да употребяват след въвеждането на цялостната либерализация, с цел да ръководят своето портфолио от електрическа сила. Това е комплициран развой и тази година и половина би трябвало да бъде употребена за вярното образование и информиране на обществеността “, сподели енергийният министър.

„ В момента, в който се излезе на свободния пазар, ще има часови диапазон, където ще има извънредно евтина електрическа енергия и ще има и такива, които следвайки пазарните условия, ще бъде доста на по-висока цена “, допълни Владимир Малинов.

Опозицията в Народното събрание обаче дефинира като нездравословни измененията

По думите му ще бъде квалифициран така наречен обществен проект за климата.

„ Крайната дата в осъществяване на регламента е 30 юни 2025 година Вече имаме формулировка за енергийна беднотия, която липсваше. Има задължения на три ведомства – общественото министерство, енергийното министерство и районното министерство. Успокояващото е, че след подготовката на този обществен проект разполагаме със сериозен запас от към 5 милиарда лева, който да може да компенсира и обезпечи нужните средства за всяко едно домакинство в интервала от 1 януари 2026 г за 6 години напред, с цел да не се усети такава финансова тежест за уязвимите клиенти “, съобщи той. 

Вижте коментара му за контракта сред Булгаргаз  и „ Боташ “ във видеото. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР