Глобалната космическа икономика нараства с най-бързия си годишен темп от

...
Глобалната космическа икономика нараства с най-бързия си годишен темп от
Коментари Харесай

Глобалната космическа икономика достига рекордните 469 милиарда долара

Глобалната галактическа стопанска система нараства с най-бързия си годишен ритъм от 2014 година насам, достигайки рекордните 469 милиарда $.

Това демонстрират данните от отчет на Space Foundation, представен от CNBC.

Общата продукция на международните държавни управления и корпорации в региона на галактическите ракети, спътниците и други обритални апарати се усилва с 9% на годишна база.

Въпреки че през 2022 година се наблюдаваше спад на финансовите пазари и закъснение на стопанската система на Съединени американски щати, основният изпълнителен шеф на Space Foundation Том Зелибор разяснява пред CNBC, че чака галактическата стопанска система да устои на бурята и да продължи да пораства и тази година.

„ Може би това няма да резервира същите рекордни темпове, само че галактическата промишленост в действителност сподели, че е много издръжлива “, сподели Зелибор.

Space Foundation е американска организация с нестопанска цел, учредена през 1983 година, която е фокусирана върху образованието и поддръжката за галактическата промишленост.

Финансовата активност в галактическата стопанска система, която включва сливания, придобивания и частни вложения, отбелязва закъснение през 2022 година, само че държавните и корпоративните разноски остават мощни.

Докладът акцентира растежа на частните галактически начинания до 362 милиарда $ през предходната година. Те са основани на разнообразни артикули и услуги, свързани с галактическите задачи, като широколентовия сателитен достъп и GPS, генериращи доходи като съществени детайли на актуалната световна стопанска система.

Правителствените разноски не престават да порастват, а Зелибор акцентира, че сега има над 90 страни, работещи в космоса.

Съединените щати остават най-големия вложител с общ галактически бюджет от 60 милиарда $, който е съвсем четири пъти повече от този на идната страна в класацията - Китай.

Освен това Индия и голям брой европейски страни са нараснали разноските за галактически задачи и изследвания с 30% или повече през 2021 година, макар че бюджетите на тези страни остават под 2 милиарда $ годишно.

По данни на Space Foundation през първите шест месеца на 2022 година са изстреляни 75 ракети по целия свят, което подхожда на върха, подложен през 1967 година от Съединени американски щати и Съветския съюз по време на конкуренцията до Луната.

Докладът отбелязва, че към 90% от общо над 1000 галактически кораба, изстреляни тази година, са били подкрепени от частни компании. Основният дял се пада на стотиците интернет спътници Starlink, изстреляни от SpaceX на американския милиардер и бизнесмен Илон Мъск.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР