Глоба от 45 милиона долара за компанията “Нексо в САЩ.

...
Глоба от 45 милиона долара за компанията “Нексо в САЩ.
Коментари Харесай

САЩ глобяват "Нексо", а прокуратурата у нас още издирват две лица от компанията


Глоба от 45 милиона $ за компанията “Нексо ” в Съединени американски щати. Криптобанката е постигнала съглашение с управляващите в Съединени американски щати.

В позиция до bTV Антони Тренчев - един от създателите на компанията, съобщи " задоволени сме, това еднопосочно поставя завършек на всички спекулативни изказвания. "

В прессъобщение на Комисията на скъпи бумаги и тържищата на Съединени американски щати се оповестява обаче, че от компанията са санкционирани и са се съгласили да платят общо 45 милиона $ санкция и такси.



Споразумението с изключение на санкцията планува “Нексо ” да прекратят да оферират на американски вложители продукта, за който са глобени.

Проверки на компанията имаше в 10 щата. Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс добавя, че “Нексо ” ще платят на щата 1,9 милиона $ за нерегистриране и заблуждение на вложителите. Също по този начин ще бъдат неразрешени от бранша на скъпите бумаги в Ню Йорк за пет години и би трябвало да уведомят всичките си вложители в Съединени американски щати, в това число към 3000 нюйоркчани, с цел да си изтеглят активите си от платформата.



“Нексо ”: Това е историческо съглашение

В позицията до bTV от “Нексо ” декларират, че е реализирано " историческо " съглашение с регулаторите в Съединените щати, само че не разясняват цената му.

Българската прокуратура обаче също е удовлетворена от резултатите оттатък Океана и акцентира, че работата по досъдебното произвеждане продължава в тясно съдействие с задграничните сътрудници.

Основателите на “Нексо ” са задоволени от решението.



“Уверени сме, че напълно скоро ще бъде образувана ясна регулаторна рамка в Съединените щати, тъй че “Нексо ” и сходни компании да могат да оферират от ден на ден добавящи стойност артикули ”, сподели Коста Кънчев.



Българската прокуратура обаче поздрави американските регулаторни органи за постигнатия триумф.

“Постигнатото съглашение сред “Нексо ” и способените регулаторни органи на Съединени американски щати е показателно за това, че разследваните от нас лица признават виновността си пред регулаторните органи, а точно, че са предложили финансови и банкови услуги без позволение, заобикаляйки и нарушавайки разпоредбите за отбрана на вложителите ”, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева.



От прокуратурата ще изискат правна помощ от щатите за да се съберат доказателства по българското следствие.

“Работата по досъдебното произвеждане продължава, като желая да подчертая, че то е в тясно съдействие с нашите задгранични сътрудници ”, посочи Милева.



От прокуратурата към момента не разкриват кои са двете търсени лица. Двамата създатели обаче са безапелационни, че с дейностите на проверяващите у нас реализират " значително от своите политически цели ".

Нескопосаните внушения за " интернационален " детайл в дейностите против “Нексо ”, с цел да се обоснове нахален произвол против сдружението ни " Ен Ди Ес " ЕООД и нашите над 600 чиновници в България, като надали не по искане на " евроатлантически сътрудници ", са разобличени от неопровержими обстоятелства ”, прибавят от компанията.



И в Швейцария, където Тренчев и Кънчев записват компанията, нямат лиценз за банкова активност.

За bTV от Българо-швейцарската комерсиална камара обясниха, че компанията е желала да бъде техен член преди две години, само че им е отказано.

“Имаме доста непоколебим етичен кодекс и доста строги критерии за приемане на членове. Направихме нашето изследване и взехме решение, че те не дават отговор на критериите да бъдат членове на нашата камара. Една организация, когато се назовава банка би трябвало да има лиценз - те нямат в Швейцария ”, сподели ръководителят на Българо-швейцарската комерсиална камара Бони Бонев.

“Нексо ” изпращат писмо и до депутатите от новата парламентарна комисия, която беше основана, с цел да обясни връзките на политици с компанията. В него те показват подготвеност да спомага, само че приканват тематиката да не се политизира.

На първото съвещание на комисията стана ясно, че представители на “Нексо ” са участвали на среща в Министерство на финансите за търсене на опция за разплащане с криптовалута в националната система. Изпратен е бил от Българската финтех асоциация.

За чуване в комисията ще бъдат поканени представители на “Нексо ”, прокуратурата, разузнаване и контраразузнаване, в случай че дотогава Народното събрание не бъде разхлабен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР