В страната са регистрирани 985 случая на коклюш спрямо четири

...
В страната са регистрирани 985 случая на коклюш спрямо четири
Коментари Харесай

985 случая на коклюш у нас, 57 деца под една година са в болница

В страната са регистрирани 985 случая на коклюш по отношение на четири случая за същия интервал на 2023 година, а 57 от приетите в болница са на възраст под една година. Това заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на данни, предоставени от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. За болнично лекуване са признати 133 пациенти, 57 от тях са деца на възраст до една година. Регистрирани затруднения в резултат на коклюш има при 25 от всички инфектирани.

По данни от районните здравни инспекции, на основа извършени епидемиологични изследвания на 978 болни, е изчислено, че най-висока заболеваемост от коклюш продължава да се регистрира в групата на новородените.

До края на предходната седмица 70 бременни дами са получили безвъзмездна имунизация против коклюш.

Преди пет дни записаните в България случаи на коклюш бяха 843, а в Европа за първото тримесечие на тази година случаите са над 32 хиляди, сподели тогава основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

На 9 май, със заповед на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева бяха въведени краткотрайни противоепидемични ограничения поради епидемиологичното разпространяване на коклюш. Мерките са в действие до 31 юли 2024 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР