Главният учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан обяви на

...
Главният учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан обяви на
Коментари Харесай

СЗО: Да не се паникьосваме за Омикрон

Главният академик на Световната здравна организация Сумя Сваминатан разгласи на конференцията на „ Ройтерс “ в петък, че въпреки новият вид на ковид Омикрон да наподобява по-заразен, вярната реакция е да бъдем готови, внимателни и да не се паникьосваме, оповестява „ Фокус “.

СЗО прикани страните да усилят потенциала на здравните си системи и да имунизират хората, с цел да се борят с предстоящото повишаване на случаите на COVID-19, провокирани от разновидността Омикрон.



Сваминатан акцентира, че рестриктивните мерки за пътешестване могат да завоюват време, само че сами по себе си не са решение на казуса.

„ Колко би трябвало да сме обезпокоени? Трябва да сме готови и внимателни, а не да се паникьосваме, тъй като сме в друга обстановка от преди година “, сподели Сваминатан.



Въпреки че появяването на новия вид е нежелана, светът е доста по-добре квалифициран поради създаването на ваксини.

Много неща остават незнайни за „ Омикрон “, който за първи път беше открит в Южна Африка предишния месец и беше открит в над 38 страни.

„ Трябва да изчакаме, да се надяваме, че е по-лек, само че е прекомерно рано да се направи умозаключение за разновидността като цяло “, акцентира Сваминатан.

„ Делта съставлява 99% от Коронавирус инфекциите по света. Този вид би трябвало да бъде по-предаваем, с цел да го изпревари и да стане преобладаващ в целия свят. Възможно е, само че може да се планува “.



Ученият регистрира, че разновидността Омикрон наподобява предизвиква три пъти повече инфекции, в сравнение с преди този момент в Южна Африка, което значи, че „ наподобява е в положение да преодолее част от естествения имунитет от предходна зараза “.

Изглежда обаче, че имунизациите към този момент имат резултат, уточни Сваминатан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР