Изследователи от Университета на Ню Мексико (UNM) са открили къде

...
Изследователи от Университета на Ню Мексико (UNM) са открили къде
Коментари Харесай

Решиха 200-годишна загадка, поставяйки мини раници на птици

Изследователи от Университета на Ню Мексико (UNM) са разкрили къде пътува нов тип колибри след размножаването си, като са сложили дребни раници с проследяващи устройства на гигантското колибри, разрешавайки мистерия, която се е въртяла от 19 век насам, оповестяват от университета.

(Във видеото може да научите повече за: Заснеха пойна птица, имитираща полицейска сирена)

" Публикуваното неотдавна осемгодишно изследване е извършено благодарение на ръководителя на екипа доктор Джеси Уилямсън по тихоокеанското крайбрежие на Чили. Проучването разкрива, че мигриращите великански колибри, които са осем пъти по-големи от чернокожото колибри, се издигат на над 13 000 фута височина във високите Анди, като летят на север чак до планините на Перу " , се споделя в известие на университета.

В известието на университета се споделя също, че миграцията на тези колибри обгръща повече от 5200 благи, което е съвсем колкото дистанцията от Ню Йорк до Буенос Айрес.

В напъните си да следи миграцията Уилямсън прикрепя към раницата си мини устройства за следене, които са леки и дребни, основани по този начин, че да не пречат на метода на хвърчене на колибрито, се отбелязва в известието.

Researchers Solve 200-Year Mystery by Putting Mini Backpacks on Birds via Madras Tribune
— The Madras Tribune (@MadrasTribune)
" Отне ми доста време на проби и неточности, с цел да измисля подобаващ дизайн на коланите. Колибритата са предизвикателство за работа, тъй като са леки, с дълги крила и къси крайници. Те са дребните акробати на природата " , каза Уилямсън.

" Никой не беше схванал къде отиват мигриращите великански колибри, тъй като те се криеха измежду немигриращите великански колибри " , каза Кристофър Вит, професор от UNM и шеф на Музея на югозападната биология.

" Двете форми на гигантското колибри наподобяват съвсем идентични - в продължение на епохи орнитолозите и птицевъдите в никакъв случай не са забелязвали, че те са разнообразни... Не бихме могли да разберем това без дребните проследяващи устройства " , споделя Вит в известието на учебното заведение.

Изследователският екип открива също, че гигантските колибри стопират миграцията си за " интервали от дни ", с цел да разрешат на белите си дробове и кръвта си да се аклиматизират към огромната надморска височина.

Двете разнообразни колибрита бяха разграничени и посредством секвениране на генома на музейни екземпляри, оповестиха от университета. В известието се отбелязва също, че " скъпите исторически мостри " са помогнали на екипа да откри, че гигантското колибри е еволюирало настрана в продължение на близо 3 милиона години.

" Това е повече от задоволително време, с цел да се обособят като обособени типове ", се споделя в известието.

" Това изпитание е единствено началото. Съчетаването на следенето на миграцията с геномиката открива благоприятни условия за проучвания, които могат да запълнят целия ни живот ",  заключава Уилямсън в известието. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР