Главният прокурор Иван Гешев поиска от Пленума на Висшия съдебен

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска от Пленума на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Гешев иска публична процедура при предсрочното му освобождаване от длъжност

Главният прокурор Иван Гешев изиска от Пленума на Висшия правосъден съвет оптимално обществена процедура и разискване всъщност на предлагането за предварително преустановяване на мандата му. Това оповестиха от прокуратурата и прецизираха, че Гешев е изпратил писмо до Висш съдебен съвет.

В писмото е посочено, че сигналът на министъра на правораздаването Надежда Йорданова демонстрира надълбоко непознаване на Конституцията и законите в Република България.

Гешев насочва молба до членовете на съвета да прегледат и двете оферти за предварително преустановяване на мандата му - това от някогашния длъжностен министър Янаки Стоилов и това от Йорданова, макар множеството дефекти, юридическата неплатежоспособност и политически причини, нарушаващи правилото за разделяне на управляващите.

По този метод ще имам опция, в границите на открита процедура и при оптималната гласност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от изказванията на министъра на правораздаването, предшествани от ежедневни, само че задочни нападки в медиите, уронващи престижа на правосъдната власт и нарушаващи съществени европейски полезности като върховенството на закона и разделяне на управляващите, написа Гешев.

Това е единственият легален метод, по който бих могъл да защитя от непрекъснатите политически и медийни офанзиви от страна на изпълнителната власт освен своята чест и достолепие, само че и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани изказванията на министър Йорданова и изпълнителната власт, показва основният прокурор.

На 2 март министърът на правораздаването Надежда Йорданова внесе във Висш съдебен съвет предложение за предварителното освобождение на основния прокурор. В него тя показва девет нови условия, които сочат за " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт " и обосновават извод, че са налице осъществени дейности и позволени бездействия от основния прокурор.

Изброените случаи са за полицейското принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година, настояването за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото против Евгения и Николай Баневи, случаите " Осемте джуджета ", " Жоси ", " Гебрев ", за системата за инцидентно систематизиране на делата, присмехулно отношение към неправителствени организации, както и за одобряването от Гешев на инструкции " при формиране на досъдебни производства за умишлени закононарушения по превоза да се подхващат дейности за изземване на транспортното средство като материално доказателство ".

Надежда Йорданова свика за на следващия ден съвещание на Висшия правосъден съвет, на което да се прегледа предлагането ѝ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР