Главният прокурор Иван Гешев определи реформата на съдебната власт като

...
Главният прокурор Иван Гешев определи реформата на съдебната власт като
Коментари Харесай

Иван Гешев се обяви за преграда пред беззаконието. Прокурорите изслушаха кандидатите за ВСС

Главният прокурор Иван Гешев дефинира промяната на правосъдната власт като опит, а своята институция - като "последна бариера пред беззаконието и престъпността ". Той сподели това пред Общото заседание на прокурорите, на което бяха изслушани претендентите за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от прокурорската квота.

Думите на основния обвинител идват в миг на политическа рецесия, когато държавното управление на Кирил Петков ( "Продължаваме смяната ") беше ненадейно свалено, а Асен Василев от същата партия има мандат за сформиране на свое държавно управление, без към този момент да има нужната парламентарна поддръжка за него.

И за двата кабинета - сваления и запланувания - е приоритет промяната в правосъдната система и в антикорупционната сфера.

“Българските магистрати ще продължат да работят при всички законодателни опити, които някои назовават промени ", сподели Иван Гешев в събота. Той продължи: "Законодателни опити, изключително последните, цената за които следва да платят българските жители ”.

Главният прокурор беше мощен съперник на затварянето на профилираните съд и прокуратура, само че не съумя да наложи визията си. Двете институции ще бъдат закрити в края на юли.

Общото заседание на прокурорите стартира, без да има кворум. По предписание, в случай че в залата няма кворум, съвещанието се отсрочва с един час, а след това се организира без значение от броя на хората в залата. С час забавяне Общото заседание стартира с 446 присъстващи, при нужен крорум от малко над 750 души.

Участниците изслушаха 8 претенденти за членове на Висш съдебен съвет. Те се състезават за общо 4 места. Гласуването ще се организира след седмица.

Сред претендентите са зам.-главният прокурор Красимира Филипова и окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който също упорства за запазването на профилираните съдилища и прокуратури. Бяха изслушани също Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура, ​апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, зам.-окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева, прокурорката от Пловдив Добринка Калчева.

Критични към активността на прокуратурата бяха други двама претенденти, които по-скоро нямат шансове, написа. Това са Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, който е някогашен прокурор на Сливница, и ненапълно Станислав Стойков , който сега е европейски делегиран прокурор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР