Главният прокурор Иван Гешев обяви пред ВСС, че е призован

...
Главният прокурор Иван Гешев обяви пред ВСС, че е призован
Коментари Харесай

Гешев е призован да даде обяснения в прокуратурата в понеделник

Главният прокурор Иван Гешев разгласи пред Висш съдебен съвет, че е свикан идващия понеделник в Софийската градска прокуратура, с цел да даде пояснения по две стартирани инспекции. Днес Висшият правосъден съвет разисква импортирания от заместител основния прокурор му Борислав Сарафов сигнал против Гешев - за това, че нелегално е записал собствен диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев.
 
Главният прокурор сподели, че е подготвен да даде всевъзможни пояснения, само че чак откакто даде показния в Софийската градска прокуратура, с цел да не попречи на следствието. Висш съдебен съвет реши идната седмица министърът на правораздаването да свика изключително съвещание, на което да бъдат изслушани Иван Гешев, четиримата му заместници и още две прокурорки от Върховната касационна прокуратура, за които се твърди, че са участвали на оперативка в кабинета на Гешев този понеделник.
 
Висш съдебен съвет разисква и това по какъв начин се употребява образователната база на прокуратурата в Боровец, откакто Борислав Сарафов разгласи, че Иван Гешев я употребява за персонални цели. Гешев заявява, че всички бази на прокуратурата се употребяват според разпоредбите на институцията и против съответното възнаграждение. По думите му това може да се потвърди с документи, а в тази база са отсядали както прокурори и членове на Висш съдебен съвет, по този начин и хора отвън правосъдната система.
 
Някои от членовете на Висш съдебен съвет сами заявиха, че са отсядали в базата в Боровец. Посочиха, че положението ѝ е доста положително и че нямат усещания да са правилни изказванията на Борислав Сарафов. По-рано Иван Гешев заяви пред членовете на съвета, че ще излезе в отпуск по персонални аргументи. Преди началото на съвещанието ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова дефинира като извънредно тревожна обстановката в правосъдната власт.
 
" Предложението на шестимата сътрудници от прокурорската гилдия ни слага при започване на процедура по предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор. Тази законова опция е извънредно сбито дефинирана в закона. Поради това Висш съдебен съвет е изработил правила, по които да се движи ", съобщи Захарова.
 
Колегата ѝ Георги Чолаков разяснява, че протичащото се не оказва помощ за одобряване на доверието в правосъдната система. " Следва да бъдат събрани съответните доказателства. Прокурорската гилдия, в случай че бъде сезирана с искане от дисциплинарния състав, може да вземе решение за краткотрайно премахване за период до 3 месеца ", разясни той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР