Главният прокурор Иван Гешев най-накрая беше отстранен от поста си.

...
Главният прокурор Иван Гешев най-накрая беше отстранен от поста си.
Коментари Харесай

Извънредно: Най-сетне махнаха позора Гешев

Главният прокурор Иван Гешев най-сетне беше отхвърлен от поста си. Това стана с решение на Висшия правосъден съвет, взето на съвещание късно довечера. 16 от кадровиците на Темида гласоподаваха за махането му, а " срещу " бяха единствено 4-ма.

Срещу решението за премахване гласоподаваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска. Те минават за доближени на към този момент някогашния основен прокурор. Имова енергично отбрани Гешев, казвайки, че обвиняванията против него са безпочвени. Олга Керелска пък сподели, че Гешев е давал мотиви да бъде уволнен, само че съответно в този случай офанзивата против основния прокурор може да е политически стимулирана и тя не може да я поддържа, тъй като визира независимостта на правосъдната власт.  " Ако допуснем да се случи това, което се случва, идващият основен прокурор ще бъде определен, както бе определен Иван Гешев - с поддръжката на две политически сили. Ние няма да допринесем за никакъв катарзис, изчистване и така нататък ", добави Керелска.



Гешев се ободрява със студена вода

В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха. То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май. 

Второто предложение е поради нарушавания на Етичния кодекс, осъществени от обвинител номер 1. На конференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и съобщи, че е " ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание ". 

Предстои Висш съдебен съвет да предложи на президента Румен Радев да подпише декрет за освобождението му. Държавният глава няма период за това, а през почивните дни се появи информация, че е допустимо той да изчака произнасянето на Конституционния съд по настояването на Гешев против измененията в закона за правосъдната власт, въвеждащи механизма за следствие на основния прокурор.

Междувременно основният прокурор не участва на съвещанието, на което бе взето решението, защото по обяд отпътува за Страсбург, където се чака на следващия ден да бъде изслушан от подкомисията за господство на правото към Европейския парламент за делото " Барселонагейт " и други следствия за корупция. Малко по-рано през днешния ден Гешев заплаши с намек Бойко Борисов, че " на следващия ден ще е забавно ".

" Вярвайте ми, ще бъде забавно моето изявление на следващия ден, на 13.06 ", съобщи Гешев. Натъртването на датата - 13.06, може да се одобри и за намек към водача на ГЕРБ Бойко Борисов. На тази дата той има рожден ден. 

Очаквано най-остри против основният прокурор бяха членовете на Прокурорската гилдия, които внесоха настояването за неговото уволняване. Срещу някои от тях незабавно по-късно бяха формирани прокурорски инспекции, откакто се включиха в акцията против Гешев.

Георги Кузманов изясни, че няма естествен човек, който да не се стресне от опит за бомбен атентат, заплашителни писма и политическия претенции за уволняване, само че това не значи, че би трябвало да приказва за “политически отпадък “. “Случилото се на Гешем не значи, че той би трябвало да излезе пред обществото, употребявайки атрибутите на прокуратурата, дружно със заместниците си, и да изрази гнева си. Нима един основен прокурор не би трябвало да е подготовен за всичко. Стотици прокурори, които са застрашени, не излизат пред медиите да обявяват разтроеното си положение.

Нормално е първо да се успокои и по-късно да приказва, в случай че има какво. Може да потърси профилирана помощ, с цел да се успокои “, сподели Кузманов.

Той изясни, че прокурорите са възложихме доста очаквания като основен прокурор, тъй като произлиза от прокуратурата. “След като сме му дали своят вот доверие, белким не можем да го свалим? “, добави той Кузманов.

Гергана Мутафова добави, че основният прокурор е задължен да бъде във всяко свое деяние да бъде самостоятелен и неутрален и да основава своите дейности единствено на закона. “С това изявление той наруши освен Етичния кодекс, само че и зададе линия на държание на някои прокурори. Трябва да си зададем въпроса за внезапното активиране на прокуратурата по-късно изявление. Дали той задейства прокурорите, които са били бездействали преди този момент под негово управление? “, сподели тя.

Мутафова попита дали някои политици са се чувствали директно застрашени и рекетирани от изявлението на Гешев, които се приема като опасност, че ще се извадят избрани каузи, които са били на трупчета. “Всички сме очевидци на това “, съобщи тя.

Най-гласовият последовател на позициите на основния прокурор бе някогашната висша съдийска Вероника Имова. Въпреки гласуването на Висш съдебен съвет, че съвещанието продължава в отсъствието на Гешев, тя изиска процедурата да бъде спряна до четвъртък. “Нека да чуем привлченият. Или в този момент всеки ще си изпее репликите? График ли имате, сътрудници? Недопустимо и чудовищно нарушаване на конституцията “, сподели Имова. После стартира да приказва, че напуща съвещанието, мърморейки, че не може нещата да се случват по този начин.

Нейният сътрудник Севдалин Мавров също съобщи, че отхвърлям да взе участие в тази процедура заради нарушение на конституцията. Не стана ясно какво нарушаване на конституцията се засяга, откакто основният прокурор самичък избра да отпътува за Страсбург и недопусна присъединяване на своя юрист в съвещанието.

Атанаска Дишева прикани Имова да не прави демонстрации и да остане на съвещанието. “Обикновено съм била в малцинство (ВСС) и не мога да си спомня да съм си тръгвала по сходен показателен метод. Ако човек е член на Висш съдебен съвет, той би трябвало да одобри, че може да се окаже в малцинство “, сподели Дишева, която бе един от тримата членове на Висш съдебен съвет, които подкрепяха предходни претенции за отстраняването на Иван Гешев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР