Главният прокурор Иван Гешев използва поредното си привикване в Групата

...
Главният прокурор Иван Гешев използва поредното си привикване в Групата
Коментари Харесай

Гешев атакува от Брюксел новата власт

Главният прокурор Иван Гешев употребява следващото си приучване в Групата за мониторинг на демокрацията в Европейския парламент (LIBE), с цел да нападне новите ръководещи и да начертае " черно " бъдеще за страната. Този път той най-накрая почете поканата на LIBE да отговори на въпросите, които евродепутатите му насочат няколко пъти - за пълномощията му, за " Барселонагейт ", за кюлчетата в премиерското шкафче и така нататък Изслушването бе на закрито, само че след него Гешев приказва напоително пред българските медии и ненадейно се разгласи за по-засилен мониторинг от Европейска комисия на правосъдната ни система и правораздаването. " Не се усещам горделив като българин да го кажа, само че все още аз и прокуратурата считаме, че е необходим по-сериозен разговор с европейските институции, в това число и по-сериозно наблюдаване на България, в това число по новия Механизъм за господство на закона ", сподели той, давайки да се разбере, че чака и прекъсване на евросредства.

Макар косвено, Гешев нападна новите ръководещи по всевъзможни способи. Той знаел по какъв начин се прави статистиката за престъпността в Министерство на вътрешните работи и действителната картина нямала общо с представяната. " С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го напълно отговорно. Според мен българските жители към този момент са го усетили и скоро това няма да може да бъде прикрито от тях ", съобщи той. Главният прокурор счита, че корупцията по високите етажи у нас е продължителен проблем, само че в този момент се възраждали и редица други, които се считали за забравени - телефонните измами, елементарните обири, убийствата и проведената престъпност. " Това се дължи на неналичието на взаимоотношение с институциите, на опитите за война със правосъдната власт и цената за това ще платят българските жители. Това беше значимото, което изложих пред евродепутатите ", продължи основният прокурор.

" Ние не сме телевизионни звезди. Работата на прокурора е изначално да не ме харесват ", продължи остарялата си теза Гешев.

Липсата на отчетност на основния прокурор Гешев оправда с думите, че тя е проблем на законодателя, тъй като той не извършва рекомендациите на Венецианската комисия и Съвета на Европа. Той натърти, че се е отзовавал всякога, когато го извикат в Народното събрание, макар че за сходни чувания нямало правно съображение.

От думите му излезе, че евроддепутатите не са го питали за злоупотребите около строителството на автомагистрала " Хемус ". За " Барселонагейт " пък препрати въпроса към испанската прокуратура, която още не му била дала отговор на запитвания. Темата с кюлчетата злато и пачките с евро в чекмеджето на някогашния министър председател Бойко Борисов била от компетенциите на прокурора, на който е вероятен казусът.

Полицейските акции, ориентирани против търговията на гласове, също бяха атакувани от Гешев. Той разгласи, че анализът на прокуратурата за последните два парламентарни избора е посочил " заобикаляне на закона " и претърсвания без правосъдно позволение по отношение на малцинствени групи и инвалиди, като имало " нарушавания, които може да съставляват закононарушение ". Гешев внезапно откри, че " България е сложена пред сериозна заплаха за върховенството на правото, разделянето на управляващите и правата на индивида ". Репортер обаче цитира негово изказване от 2019 година, когато той разгласи, че не споделя мнението, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. Днес Гешев към този момент счита, че институциите би трябвало да си взаимодействат, а не да има " китайски стени " сред тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР