Главният прокурор Иван Гешев и шефът на НСлС и негов

...
Главният прокурор Иван Гешев и шефът на НСлС и негов
Коментари Харесай

Аферата Nexo превърна довчерашните приятелите Иван Гешев и Борислав Сарафов във врагове

Главният прокурор Иван Гешев и шефът на Национална следствена служба и негов заместител – Борислав Сарафов, които влязоха в кална война между тях при започване на месеца, са се изпокарали още преди няколко месеца около следствието против криптопирамидата Nexo, разкрива почитан източник от държавното обвиняване.

 

Покрай спецакцията против Nexo, извършена на 10 януари т.г., Сарафов разгласи на конференция, че през платформата на криптопирамидата е минал смайващият оборот от 94 милиарда $. Впоследствие стана ясно, че няколко от чиновниците на Nexo са създали синхронизирано подаяние от по 20 бона на „ Демократична България “. Появиха се и подозрения, че те са финансирали отцепването на депутатите от Има Такъв Народ, минали отпред с Радостин Василев в редиците на Политическа партия.

 

Две седмици след акцията на прокуратурата, аферата Nexo претърпя неочакван поврат, откакто Федералната комисия по скъпи бумаги и тържища в Съединени американски щати ненадейно завърши точещото се от 18 месеца следствие против сдружението за цифрови финанси.

Запознати настояват, че мълниеносното привършване на случая Nexo в Щатите се дължи на секретна грама, изпратена от американския дипломат Херо Мустафа до американския департамент дни след огромната полицейска акция, извършена в България. Твърди се, че в секретната грама от Мустафа са изразени опасения, че акцията с присъединяване на българската прокуратура против криптопирамидата се употребява за реабилитация на основния прокурор Иван Гешев и за гневна офанзива против лоялните към Съединени американски щати политически обединения – Демократична България и Политическа партия.

 

В грамата било изразено мнение, че геополитическият интерес на Съединени американски щати у нас е заплашен, а Мустафа дала рекомендации зад океана да бъде даден явен знак, че акцията против Nexo в България не е съгласувана с родната прокуратура, каквито внушения имаше в началото. От американското посолство останали доста подразнени от намесата на името на основния прокурор на Ню Йорк – Летиша Джеймс в общи дейности с българското държавно обвиняване.

 

Запознати настояват, че Гешев бил извънредно неудовлетворен от дейностите на водещия следствието Борислав Сарафов и шефа на отдел „ Киберпрестъпления “ в Национална следствена служба – Светослав Василев и даже подозирал опит за бойкот от подчинените си.

В дъното на напрежението на върха на прокуратурата били осуетените арести на главните настоящи лица в Nexo – ръководещите съдружници в компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев.

 

Двамата трябвало да бъдат задържани при прибирането им у нас за коледните празници, само че съумели да се изнесат скрито към Бахамите като службите пропуснали излизането им от страната, въпреки Гешев да бил наредил босовете на Nexo да бъдат сложени под непрекъснато наблюдаване.

Според импровизирано изказване, почитан чиновник на Национална следствена служба е предизвестил началника на сигурността в Nexo Владимир Петев за течащото следствие против сдружението за търговия с криптовалута и идните арести на Кънчев и Тренчев.

 

Гешев се считал за измамен от шефа на отдел „ Киберпрестъпления “ в Национална следствена служба Светослав Василев и поради възложен от него отчет, съгласно който от Nexo са поддържали контакти с Мухамад Мохамед Махмуд Айеш, за който имало данни, че пере пари от терористичната организация „ Хамас “. Впоследствие обаче се оказва, че Мохамед е употребил американска платформа за търговия с криптовалута Binance.com. и е правил транзакции с валутата на Nexo месеци преди на 30.06.2021 да бъде подложен в забранителния лист на Израел.

 

Друг проблем към тази спекулация е задържането на финансовия шеф на компанията Калин Методиев. Гешев бил разпоредил против него да не бъде прилагана груба мощ при задържането му, защото може да стане предпазен очевидец против съдружниците си. Маскираните антимафиоти обаче съществено респектирали Методиев и даже извадили ключицата на рамото му при задържането му. Освен това нанесли съществени материални вреди в дома му в София. Така била пропусната опцията Методиев да сътрудничи на следствието.

 

Тук е мястото да отбележим, че бащата на Методиев е проф. доктор Красимир Методиев – почетен консул на Израел у нас и специалист по биотероризъм. Еврейската връзка към Гешев бе повдигната след несполучливия атентат против автомобила му на 1 май, когато се оказа, че мястото на престъплението е било посетено от тайнствен израелски специалист по тероризъм, инцидентно озовал се в България, часове преди гърмежа.

Инфо: Уикенд

Тагове: Иван Гешев Борислав Сарафов НСлС Светослав Василев Херо Мустафа Летиша Джеймс Антони Тренчев Коста Кънчев Калин Методиев проф. доктор Красимир Методиев Мухамад Мохамед Махмуд Айеш
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР