Главният омбудсман на Турция Шереф Малкоч заяви, че турската страна

...
Главният омбудсман на Турция Шереф Малкоч заяви, че турската страна
Коментари Харесай

Турция предложи Истанбул за център на хуманитарните коридори на Русия и Украйна

Главният омбудсман на Турция Шереф Малкоч съобщи, че турската страна предлага Истанбул да стане център на вероятно реализиране на самодейността за основаване на филантропични коридори за ранените в зоната на руско-украинския спор. Това сподели Шереф Малкоч пред вестник Hürriyet.

„ Русия и Украйна си предадоха описите. Не знаем какъв брой бойци има, какъв брой цивилни, генерали или бойци. Но би трябвало най-малко да стартираме да обсъждаме точка по точка. Не е елементарно. Ние предложихме отваряне на кулоар в Истанбул, само че към момента не е ясно дали ще бъде по въздух, земя или море. Ние сме единствено при започване на пътуването ", сподели Малкох.

Той напомни, че в коридорите на Международната конференция на омбудсманите на 11-12 януари в Анкара са се провели договаряния сред комисаря по правата на индивида в Руската федерация Татяна Москалкова, нейния украински сътрудник Дмитрий Любинец и самия Малкоч. Украйна, съгласно него, е предала лист за замяна от 800 души, Русия - от 200, най-вече ранени бойци и цивилни.

Турският омбудсман разяснява още, че по време на договарянията сред представители в Анкара в действителност е почнала подготвителна работа, която може да докара до реализацията на самодейността за филантропичните коридори. Малкоч, съгласно вестника, при започване на договарянията е призовал страните, вместо да разискват листата на лицата, които ще бъдат разменени, първо да съгласуват проект за деяние за самодейността за филантропични коридори. „ Нека продължим постепенно напред и да изградим този механизъм, като убедим вашите водачи и обществеността “, добави Малкоч.

Първият стадий от проекта, „ имиджовата част “, ​​касаеше срещата на омбудсманите и представянето на самодейността в медиите пред обществото.

Вторият стадий се отнася до опитите да се убедят водачите на страните в нуждата от отваряне на филантропични коридори за ранените. За задачата турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри омбудсманите в Анкара. Подкрепа е получена на най-високо равнище, написа Hürriyet.

" Обясних на омбудсманите, че би трябвало да работят по използването на този механизъм, като обясних същността му в Русия и Украйна. Ние свършихме нашата част. Ако е нужна повече поддръжка, ще я предоставим ", добави Малкох.

Турският представител също удостовери, че Ердоган възнамерява да разиска този въпрос с водачите на Русия и Украйна. Успоредно с това ще продължат онлайн срещите на омбудсманите.

Коментирайки известията за самодейността за основаване на филантропичен кулоар сред Руската федерация и Украйна, Москалкова сподели по-рано пред кореспонденти, че чака изясненост по този въпрос от Турция. Тя обаче добави, че този въпрос не е бил обсъждан настрана на срещите с украинската и турската страна. Според нея без решенията на висшето управление на страните не са вероятни начинания за взаимна замяна на ранени или пленници.

Ердоган от своя страна поддържа самодейността за основаване на филантропичен кулоар, пристигнала, съгласно него, от Малкоч. Турският водач обаче прикани концепцията да не се лимитира единствено до руско-украинската писта, а да се разшири и в други конфликтни райони - Азербайджан, Либия, Сирия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР