Главният архитект на София Здравко Здравков на 6 август прекрати

...
Главният архитект на София Здравко Здравков на 6 август прекрати
Коментари Харесай

Главният архитект спря процедурата за вътрешния ремонт на Столичната библиотека

Главният проектант на София Здравко Здравков на 6 август приключи публичната поръчка за главен ремонт и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на здания в центъра на София, на площад " Славейков ", в които се обитава и Столичната библиотека. Решението е от 6 август и е разследване на сигнал, подаден до кмета на Столична община от общинския консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков.

Преди две седмици той настоя процедурата да бъде спряна поради употребявани данни с изминал преди 8 години период на отминалост. Според Закона за енергийната успеваемост данните, направени след проучване на постройката, могат да се употребяват до 3 години.

" В документите по процедурата беше прибавен Техническият паспорт на Столичната библиотека, публикуван през 2008 година Към него, като неразделна част, е прибавен и Енергийният паспорт, публикуван на 27 октомври 2008 година Съгласно член 38, алинея 3 от Закона за енергийната успеваемост, притежателите на здания за публично обслужване са длъжни да изпълнят предписаните ограничения в тригодишен период от датата на приемане на резултатите от обследването. Видно от приложените документи този 3-годишен период е изминал през октомври 2011 година. От това следва, че е належащо да се извърши ново, настоящо енергийно проучване на обект " Столична библиотека ". И според предписаните в него ограничения за енергийна успеваемост да бъдат заложени в публичната поръчка ", написа общинският консултант.

Главният проектант се е съобразил с довода на общинския консултант и приключи процедурата на съображение член 110, алинея 1 от Закона за публичните поръчки. В претекстовете си той акцентира, че са нужни основни промени в изискванията на поръчката, които биха трансформирали и кръга на заинтригуваните лица.

Сега се прави външен ремонт на постройката на Столичната библиотека. Той стартира на 17 юни и към този момент е подготвена фасадата към ул. " Уилям Гладстон ". Възложител е Столична община и публичната поръчка е на стойност 242 хиляди лв.. Той няма връзка със спряната в този момент процедура за вътрешен енергийноефективен ремонт на постройката.

От фирмата-изпълнител " Инфра билд план " обясниха за " Дневник ", че няма да слагат топлоизолация по фасадата, защото постройката е монумент на културата и съгласно предписанията на Националния институт за недвижимото културно завещание са длъжни да запазят достоверния й образ.

Външният ремонт на Столичната библиотека би трябвало да завърши в средата на септември, разгласи Светла Панайотова, началник на обекта от страна на фирмата-изпълнител.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ремонтите в центъра на София (102)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР