Главният архитект на София Здравко Здравко обяви, че според действащите

...
Главният архитект на София Здравко Здравко обяви, че според действащите
Коментари Харесай

Главният архитект на София иска проектантите да минават следдипломна квалификация всяка година

Главният проектант на София Здравко Здравко разгласи, че " съгласно настоящите правила след довеждане докрай на университета за един проектант или инженер е задоволително да работи 2 години в архитектурно бюро и да получи дееспособност да проектира самоуверено от дръжка на ключалка до централен градски площад ". В изявление за " 24 часа " той прецизира, че това би трябвало да се промени, като се вкара " годишна следдипломна подготовка ", през която проектантите да минават.

По думите на Здравков е належащо да се намерения за професионалната подготовка на всички участници в процеса на реализирането на един план. Според него от Камарата на архитектите би трябвало да работят по " ограничение на правоспособността в обособени браншове като градоустройство, капиталово планиране и интериорен дизайн ". Столичният основен проектант е на мнение, че не би трябвало да се позволява всеки да бъде специалист по всичко.

" Промяната в законодателството би трябвало да премисли и ролята на така наречен самостоятелен строителен контрол - какъв брой и по какъв начин той в действителност да е самостоятелен и до каква степен ще поема съответна отговорност в процеса на надзор на строителството. Най-малко е необичайно възложителят, преборил се за европейско финансиране, да поема негативите от грешките на всички участници по веригата, а в значително случаи и да търси наедно с проектантите решения на най-елементарни механически елементи ", счита Здравков.

Повод за коментара му стана ремонтът на столичната ул. " Граф Игнатиев ", който продължи повече от година и провокира неодобрение измежду обществото поради редица детайли от интериорния дизайн, измежду които прословутите " перки ", играещи роля на ограничители.

Здравков добави, че трайното решение на казуса с реституираните парцели в кварталите е задача, пред която всеки кмет и основен проектант ще се изправят в идващите десетилетия. Той уточни и какво би било трайното решение на този проблем - " пренасяне на парцелите от междублокови пространства по периферията на квартала ".

" Чувам отзиви, че е редно да разпилеем града по периферията, само че би трябвало да е ясно, че това ще докара до нови стопански, обществени и екологични проблеми. Посоката за вярно обмисляне на града е в основаването на съвременни и мултифункционални зони с нови квартали, съчетаващи в себе си трите функционалности - обитаване, работа и занимания. Тази задача е измежду целите в работата ми, тъй като основаването на мултифункционални зони и вярната политика на подвижност са основата за прекосяване към пешеходно напредване ", добавя Здравков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР