Гигантският властелин на пръстените, а именно планетата Сатурн, може да

...
Гигантският властелин на пръстените, а именно планетата Сатурн, може да
Коментари Харесай

Планетата Сатурн като сърп!

Гигантският владетел на пръстените, а точно планетата Сатурн, може да наподобява като сърп. Точно в подобен тип е сниман Сатурн – като тъничък, слабоосветен сърп, хармонията на който е нарушена единствено от сенките, които хвърлят пръстените.

Снимката е направена с широкоъгълната камера на “Касини ” на 20 септември 2013 година чрез специфичен филтър, който пропуща единствено инфрачервена светлина с дължина на вълната 752 нанометра.

 Crescent Saturn

Планетата Сатурн като сърп, снимана от автоматизираната станция на НАСА “Касини ”. Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI

Снимката е направена на разстояние сред “Касини ” и планетата, възлизащо на 2.3 милиона километра. Резолюцията е 136 километра на пиксел.

Напомням на читателите, че автоматизираната станция на НАСА “Касини ” дойде в орбита към Сатурн през 2004 година. Оттогава до ден сегашен работи непрекъснато, в продължение нацяло десетилетие. “Касини ” е четвъртата автоматизирана станция в историята на човечеството, която посещава Сатурн и първата, която навлиза в орбита към него. Това разреши на “Касини ” да учи детайлно луните. А през 2005 година спускаем уред “Хюйгенс ” извърши сполучливо кацане на спътника на Сатурн – Титан, който има атмосфера, сходна с тази на Земята в ранните стадии от нейното развиване. Това бе първото сполучливо кацане на небесно тяло, което се намира във външната Слънчева система.

Мисия “Касини ” ще продължи до 2017 година, когато станцията ще се приближи едвам на 3 000 километра от горните облаци на Сатурн. Това ще разреши правенето на супер детайлни фотоси! Но няма да продължи дълго, тъй като скоро по-късно “Касини ” ще бъде съзнателно опустошен в сатурнианската атмосфера. Мярката ще се организира за автоматизираната станция да не се сблъска инцидентно с някоя от луните, на които се допуска, че може да има живот – като Енцелад и Титан.

Още информация за горното изображение: уеб страницата на НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР