Германското правителство иска да се сдобие със законова възможност да

...
Германското правителство иска да се сдобие със законова възможност да
Коментари Харесай

Германия търси възможност да експроприира доставчици на енергия

Германското държавно управление желае да се снабди със законова опция да поема контрола над снабдители на сила и даже да ги експроприира, с цел да подсигурява сигурността на снабдяването на фона на спора с Русия. Това гласи проектозакон, с който се е срещнала Агенция Франс Прес.

" Незаконното навлизане на Русия в Украйна утежни така и така напрегнатата обстановка на енергийните пазари ", показва министерството на стопанската система в плана. За да се подсигуряват доставките, в него се планува опция да бъде стихотворец контролът над компании, част от " сериозни " инфраструктури, а като последна мярка - опцията за реквизиция.

Текстът е ориентиран, без да ги посочва категорично, към многочислените филиали в Германия на съветските колоси " Газпром " и " Роснефт ", които играят основна роля в съхранението и дистрибуцията на нефт и газ в цялата страна, отбелязва Агенция Франс Прес.

Освен това държавното управление желае да може в някои случаи да принуждава компании, на които е назначен синдик, да извършват договорите си за доставка на сила.

Законът, квалифициран от министерството на Роберт Хабек, може да бъде променян в допълнение, преди да бъде утвърден от министерския съвет и подложен на диспути в Народното събрание. С него се реформират правни разпореждания, въведени през 1975 година по време на петролната рецесия.

Мерките би трябвало да бъдат подготвени при положение на утежняване на сегашната обстановка, изясни източник от министерството. Германия се притеснява, че може да бъде принудена да вкара режим на газовите доставки за промишления бранш.

Инвазията в Украйна хвърли светлина върху огромната взаимозависимост на страната от газа, внасян от Русия, само че и от съществени инфраструктурни обекти като рафинерии, петролопроводи и газопроводи, притежавани от съветски капитали.

Законът планува също по този начин опцията да бъдат неразрешени някои предприятия, следени от " трета страна ", с предмет на активност доставка на съставни елементи за енергийни инфраструктури.

Правителството взе при започване на април невижданото решение да сложи под контрола на страната немския филиал на " Газпром ". Но радикалната мярка беше обяснена с неразбираеми правни връзки, нарушение на някои регулационни правила при непрозрачно прекачване на собствеността на предприятието.

Газовите доставки от Русия за Германия преди войната в Украйна бяха над 55 % от общия импорт, като Берлин към този момент е съумял да понижи този дял до 40 % и поставя от ден на ден старания да откри други снабдители.

Правителствената коалиция също така желае да форсира построяването на терминали за полутечен природен газ (ВПГ), с цел да внася ВПГ.

С оглед идната зима през март беше гласуван закон, задължаващ доставчиците на газ до декември последователно да запълнят хранилищата си до 90 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР