Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя
Коментари Харесай

Шолц в София: Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседни държави

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в София, че настоятелно поддържа постигането на единодушие за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания.

" Германия схваща, че не е елементарно да се преодолеят историческите различия сред прилежащите страни, само че нашият опит демонстрира, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят другарски връзки със съседите. Затова настоятелно поддържам постигането на единодушие за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания. Смятам, че има късмет за реализиране на прогрес. Ще продължим полемиката и обмена сред нас до края на френското председателство и се надявам да реализираме прогрес. Аз съм уверен, че дружно ние, европейците, носим отговорност за Европейски Съюз и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширение в този момент, в интерес на Европа.

Западните Балкани би трябвало да имат сигурна европейска персепктива, съобщи още Шолц и добави, че поддържа това Северна Македония да извърши поставените условия.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че България и Германия постоянно са гледали на Западните Балкани в посока на присъединението им към Европейски Съюз, само че чака осъществяването на поставените условия.

" В този миг България има три съществени целта, за които Европейски Съюз би трябвало да е част от гаранцията, с цел да имаме стъпки напред - през европейския развой да се подсигурява включването на българите в Конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко едно решение би трябвало да включва тези три целта. Европейски Съюз може да даде евентуални благоприятни условия да има европейски гаранции това да се случва, тъй че продължаваме да работим като държавно управление в границите на съществуващата рамкова позиция и контракт за добросъседство:, съобщи Петков.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/3290320631239220/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР