Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Канада за енергийни преговори.

...
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Канада за енергийни преговори.
Коментари Харесай

Германският канцлер Олаф Шолц в търсене на алтернативи на руския газ

Германският канцлер Олаф Шолц дойде в Канада за енергийни договаряния. Изправени пред вероятността Москва изцяло да спре газовите потоци към Европа в отговор на западните наказания, Берлин и други европейски страни търсят различни решения преди задаващата се зима. Официални представители в Берлин акцентират, че от десетилетия немски канцлер не е посещавал северноамериканската страна и това приказва за значимостта на пътуването.

Войната в Украйна и енергийни въпроси са в центъра на двудневното посещаване на немския канцлер Олаф Шолц в Канада. Основна цел на визитата е договарянето на доставки на канадски полутечен газ и водород. В Монреал довечера Шолц и Трюдо демонстрираха единодушие.

" Нуждаем се от полутечен газ, тъй като желаеме да понижим зависимостта си от съветските газови доставки. Продължаваме напред към задачата за въглеродна индиферентност. Ще използваме въозобновяемата сила за производството на електричество, както и водород, само че през този временен интервал ще имаме потребност от задоволително газ, с цел да сме самостоятелни от Русия ", съобщи Олаф Шолц, канцлер на Германия.

В рамките на визитата е планувано посещаване на новостроящ се цех за така наречен " зелен " водород, който се създава посредством електричество, добито от вятърни централи.

" Канада може и ще бъде благонадежден производител на " чиста " сила. Утре ще обявим идващите стъпки на нашето енергийно съдействие. Въпросът за чистата сила е по-голям отвсякога поради заканите, свързани с климатичните промени, само че също и поради войната на Русия в Украйна ", уточни Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада

Според немския стопански министър Роберт Хабек, който е част от делегацията в Канада, главната спънка е неналичието на инфраструктура за различни на съветските доставки.

" Проблемът в Германия е, че няма терминал за полутечен газ. В момента построяваме краткотрайни уреди. Германските компании купуват задоволително газ от международните пазари и ще не престават да го вършат. Но липсва инфраструктура, която да направи Германия самостоятелна от Русия ", сподели Роберт Хабек, министър на стопанската система на Германия.

По-рано този месец Берлин и Отава бяха разкритикувани от Киев, че са склони на изключение от глобите по отношение на Москва поради турбина за газопровода " Северен поток - 1 ". След ремонта в Канада турбината беше трансферирана в Германия, с цел да бъде изпратена в Русия, само че в последна сметка това не се случи. Междувременно Москва понижи доставките до 20% от потенциала на " Северен поток - 1 ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР