Германският канцлер Олаф Шолц обеща дългосрочни гаранции за сигурност на

...
Германският канцлер Олаф Шолц обеща дългосрочни гаранции за сигурност на
Коментари Харесай

Шолц обеща гаранции за сигурност на Киев, но не и бързо членство в НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц даде обещание дълготрайни гаранции за сигурност на Украйна, само че разруши очакванията на Киев за бързо присъединение към НАТО, съобщи " Ройтерс ".

" Трябва да погледнем трезво на актуалната обстановка ", сподели Шолц пред немските депутати в тирада в Народното събрание, добавяйки, че държавното управление в Киев единствено е признало, че страната няма да може да се причисли към НАТО, до момента в който войната продължава.

" Затова предлагам да се съсредоточим върху главния приоритет (на срещата на върха на НАТО) във Вилнюс (в средата на юли), а точно укрепването на бойната мощност на Украйна ", уточни Шолц.

Берлин и неговите сътрудници в Г-7 и Европейския съюз работят върху дълготрайни гаранции за сигурност за Киев, означи той.

" Нашата цел е... устойчива военна поддръжка за Украйна, в това число с съвременни западни оръжия, и подсилване на икономическата резистентност на Украйна, до момента в който се пази против съветската експанзия ", сподели той.

Страните от НАТО спорят какво да предложат на Киев, когато водачите на алианса се срещнат във Вилнюс на 11-12 юли.

Докато приканват за съответни стъпки за доближаване на Украйна до участие, западни държавни управления като Съединените щати и са внимателни към всеки ход, който може да докара алианса по-близо до война с Русия.

Британската позиция

Британският външен министър разяснява в сряда, че страната му би оказала мощна поддръжка за бързо присъединение на Украйна към НАТО, съобщи " Политико ".

На конференция по време на в Лондон Джеймс Клевърли сподели, че Англия ще поддържа по този начин наречения План за деяние за участие, с цел да се причисли към НАТО.

Алиансът сложи началото на този проект през 1999 година, с цел да помогне на страните кандидатки да изпълнят стандартите на НАТО и да се приготвят за бъдещо участие.
По време на тази фаза претендентите за участие получават препоръки, помощ и практическа поддръжка за осъществяване на военни и демократични промени, само че присъединяване не подсигурява, че ще бъдат признати в НАТО.
Отпадането на проекта би улеснило достъпа на Украйна до трансатлантическия алианс и би било компромис сред източноевропейските съдружници, които желаят раздраната от война страна да получи неотложно участие, и други западни страни, които се притесняват, че приемането на Украйна в НАТО би засилило напрежението с Русия и считат, че Киев би трябвало да се оправи с проблеми като корупцията.

Клевърли съобщи, че Украйна се е развила " необикновено бързо " и загатна неотдавнашен коментар на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който сподели, че Киев към този момент дава отговор на " доста от условията " на проекта за деяние за участие.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също би приветствал премахването на този детайл за влизането на Украйна в НАТО съгласно двама американски чиновници.

Официално известие най-вероятно ще пристигна на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, Литва.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР