Германският канцлер Олаф Шолц настоява за гласуване с мнозинство -

...
Германският канцлер Олаф Шолц настоява за гласуване с мнозинство -
Коментари Харесай

В ЕС външна политика и данъци трябва да се решават с мнозинство, каза Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц упорства за гласоподаване с болшинство - а не с единогласие, както е в този момент - по въпросите на външната политика и налозите в Европейския съюз, с цел да предотврати парализиране на съюза от ветото на обособени страни, защото е напът да одобри нови членове.

Подобно предложение ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В текста на речта, която той ще произнесе в Прага в понеделник, Шолц акцентира уговорката на Германия за разширението на Европейски Съюз, като страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и вероятно също Грузия би трябвало да се причислят.

Въпреки това " в този уголемен съюз разликите сред страните членки ще порастват, що се отнася до политически ползи, икономическо въздействие и системи за обществена сигурност ", сподели Шолц в текста, представен от " Ройтерс ".

" Когато през днешния ден се изисква единогласие, рискът обособена страна да употребява правото си на несъгласие и да попречи на всички останали да продължат напред се усилва с всяка последваща страна членка ", добави той.

" Затова предложих еволюционен преход към гласоподаване с болшинство в общата външна политика, само че също и в други области като данъчната политика - знаейки доста добре, че това би имало последствия и за Германия ", добави той.

Гласуването с болшинство може да стартира в области, " в които е изключително значимо да приказваме с един глас ", като да вземем за пример политиката на наказания или по въпроси, свързани с човешките права.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР