Германската антимонополна служба предупреди Фейсбук (Facebook), че злоупотребява с пазарната

...
Германската антимонополна служба предупреди Фейсбук (Facebook), че злоупотребява с пазарната
Коментари Харесай

Фейсбук злоупотребява с данни на потребителите си, според германската антимонополна служба

Германската антимонополна работа предизвести Facebook (Facebook), че злоупотребява с пазарната си доминация, прехвърляйки потребителски данни от трети източници. Практически се оспорва моделът, по който американската обществена мрежа монетаризира персоналните данни на своите близо 2 милиарда консуматори по целия свят посредством таргетирана реклама.

Представяйки предварителните си изводи по почнало преди 20 месеца следствие, антимонополната работа съобщи във вторник, че Facebook има преобладаваща позиция измежду обществените мрежи – характерност, която компанията отхвърли като " неточна ".

Според ведомството компанията събира в Германия безграничен размер потребителски данни от трети източници, което става при сливане на разнообразни интерфейси, отразяващи се със Facebook.

Чрез свързващите звена информацията " се стича " във Facebook, там се събира и изследва, даже в случай че потребителят е посещавал други уеб сайтове, уточни ръководителят на службата Андреас Мунт.

" Преди всичко ние считаме, че събирането на данни отвън обществената мрежа Facebook и включването й във Facebook -акаунт като проблематична ", съобщи той.

Това се случва даже в случай че потребителят не натисне бутона " Харесвам ", само че преглежда уебсайт, който включва тази алтернатива.

През 2016 година Федералната антимонополна работа на Германия стартира следствие против Facebook по съмнения в нелегално събиране на информация, решението по което се чака най-рано напролет на 2018 година.

Споделянето на данни с приложенията УотсАп (WhatsApp) и Инстаграм (Instagram), които са благосъстоятелност на Facebook, както и с приложения, ръководени от трети компании, е " проблематично ", добавя организацията. Обхватът и профилът на събираните данни нарушава наложителните правила за дискретност на Европейски Съюз, показва Мунт.

В понеделник комисията за отбрана на персоналните данни във Франция заяви, че може да санкции УотсАП (приложението за криптирано изпращане на съобщения), в случай че не извърши разпореждането да съобрази шерването на потребителски данни с Facebook с френския закон.

Делото против Facebook се следи деликатно в Германия, където има мощни опасения за поверителността на персоналните данни поради историята на страната с наблюдението от времето на нацисткия и руския режим, отбелязва Ройтрес.

Отделно от това през 2018 година в страната влиза в действие нов закон, който планува санкции до 50 млн. евро на обществени медии, които не съумеят да отстранен бързо от платформите си постинги, проповядващи тирада на омразата, която в Германия е закононарушение.

Facebook съобщи, че Германската антимонополна работа е " обрисувала неточна картина ", само че компанията ще сътрудничи на следствието.

" Макар че сме известни в Германия, ние не сме преобладаващи ", разяснява в блога си ръководителят във Facebook за отбрана на персоналните данни Ивон Кънън.

Около 41% от жителите на Германия имат дейни сметки във Facebook, при 66% в Съединени американски щати, 64% във Англия и 56% във Франция, съгласно проучване на организациите за обществени медии Hootsuite и We Are Social.

" Доминираща компания работи в свят, където клиентите нямат други възможности ", показва представителката на Facebook и добавя, че средностатистическият собственик на смарт телефон в този момент има достъп до седем разнообразни информационни приложения или услуги.

Facebook, учредена от нейния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг през 2004 година, до момента в който е бил студент в Харвард, се разрасна неимоверно и в този момент е номер 1 измежду обществените мрежи в света, оценена на фондовия пазар за 525 милиарда $, отбелязва Ройтрес.

Facebook е направена по този начин, че дава свободен достъп на потребителите си, само че проучва тяхното държание в интернет, с цел да насочва таргетирана реклама, приходите от която скочиха на половина през последното тримесечие до 10 милиарда $.

Воденото в Германия следствие не се посреща еднопосочно от Брюксел, защото Европейската комисия счита, че това е нахлуване в нейна територия, доколкото отбраната на персоналните данни по европейските правила се следи от европейските управляващи.

От Facebook показват, че съблюдават разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни и че съблюдават и новата инструкция за регулации, която влиза в действие през май 2018 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР