Германия ще продаде на Молдова военна техника и е готова

...
Германия ще продаде на Молдова военна техника и е готова
Коментари Харесай

Цената на свободата. Германия ще продаде на Молдова дронове и друго оборудване


Германия ще продаде на Молдова военна техника и е подготвена да обезпечи и образование за армията ѝ. Това разгласи немската министърка на защитата Кристин Ламбрехт по време на свое посещаване в Кишинев в събота.

Визитата ѝ става единствено ден, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи. Молдова има дълга граница с Украйна и приютява стотици хиляди украински бежанци от началото на непровокираната инвазия на Русия.

“Няма да разкрия никакви секрети, в случай че кажа, че става дума за покупка на дронове и друго съоръжение ”, сподели Ламбрехт на взаимна конференция с молдовския си сътрудник Анатоли Носати.

Русия има към 1500 бойци в подкрепяния от Москва сепаратистки район Приднестровието, който се намира сред същинска Молдова и Украйна. През последните месеци приднестровските сепаратисти твърдяха, че Киев е провел стрелби, детонации и нахлувания с дронове, което поражда опасения, че Молдова може да бъде въвлечена в спора в Украйна.

Президентът на Молдова Мая Санду през август означи 31-ата годишнина от независимостта на дребната нация след разпадането на Съветския съюз с тирада, която включваше наказание на нашествието на Русия в Украйна и напън за вероятно участие на страната в Европейски Съюз.

Носати приветства помощта, която страната му получава от Берлин, и добави, че тя е била употребена за ремонт на оръжейни хранилища, ревизиране и обезопасяване на складовете за муниции и за деактивиране на тези, които съставляват заплаха.

Ламбрехт означи, че Берлин осъзнава смисъла на поддръжката за Молдова вследствие на дефицита на сила, произлизащ от войната в Украйна. В събота тя направи изненадващо посещаване и в украинския пристанищен град Одеса, като даде обещание да даде спомагателна военна помощ на украинската опозиция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР