Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За

...
Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За
Коментари Харесай

Германия се отказва от въгледобива до 2030-та


Германия се отхвърля от въгледобива още през 2030 година. За това са се договорили трите партии, които договарят за съставянето на държавно управление. Очаква се по-късно през днешния ден те да показват съдружния контракт, заяви БНР.

Трите договарящи партии - социалдемократи, Зелени и либерали - съблюдаваха обещанието си да не изнасят предварителна информация от договарянията. Въпреки това през последните дни стана ясно, че трите партии е трябвало да изгладят разликите си в климатичната политика. По гледище на Зелените те са постигнали съглашение за отвод от въгледобива още през 2030 вместо през 2038 година.

Освен това най-късно през 2040 година Германия би трябвало да се откаже от природния газ като източник за произвеждане на електроенерегия, настояват осведомени с хода на договарянията. Следващата година ще бъде изключена и последната нуклеарна централа. Като енергоизточник на бъдещето предстоящата тройна коалиция в Берлин дефинира така наречен наследник водород, който се създава от изкопаеми горива като природен газ, само че е изчистен от въглероден диоксид благодарение на технологиите за хващане и предпазване на въглерод.

Смята се, че главните постове в бъдещето държавно управление са раздадени. В седмицата след Никулден Бундестагът би трябвало да избере социалдемократа Олаф Шолц за канцлер. Външен министър се чака да бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а другият водач на партията, Роберт Хабек, да поеме мегаминистерство на екологията и стопанската система. Председателят на либералите Кристиян Линднер евентуално ще поеме финансовото министерство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР