Германия разкри мащабна проруска дезинформационна кампания, в която са използвани

...
Германия разкри мащабна проруска дезинформационна кампания, в която са използвани
Коментари Харесай

Германия разкри мащабна проруска дезинформационна кампания в X

Германия разкри огромна проруска дезинформационна акция, в която са употребявани хиляди подправени сметки в обществената мрежа X за да се подкопае военната помощ на Берлин за Украйна.

По поръчка на отдел 607 за стратегическа връзка във Федералното министерство на външните работи специалисти са употребявали профилиран програмен продукт, с цел да следят изявления в онлайн платформата в интервала от 20 декември до 20 януари, написа немското издание Der Spiegel, което разполага с част от поверителните отчети.

През четирите седмици анализаторите съумяват да разпознават повече от 50 000 подправени потребителски акаунта, които са разпространявали координирана агитация на немски език. Става дума за общо над един милион туита.

В някои дни специалистите записват по 200 000 къси известия в Х. Това се равнява на към две известия в секунда, които целят манипулиране на обществеността.

Фалшивите вести са с фокус войната в Украйна, и по-конкретно обвиняването, че немското държавно управление подценява личното си население, с цел да поддържа защитаващата се от Русия страна.

" Намирам за разочароващо, че държавното управление прави повече за други страни, в сравнение с за личните си жители ", се споделя в един от най-разпространените туитове, като внушението и на останалите е сходно.

Изглежда, че пропагандаторите се интересуват от публичните настроения, като се възползват от страховете на хората - сновната цел на следената осведомителна интервенция е да предизвика яд и да подкопае доверието в държавното управление, демокрацията и медиите.

Експертите от Федералното министерство на външните работи на Германия считат, че последната вълна е част от огромна съветска акция, която за първи път стана известна през 2022 година под името " Doppelgänger ".
" Двойник " е името на съветска акция за дезинформация, чиято съществена цел е да подкопае интернационалната поддръжка за Украйна, откакто Русия нахлу в страната. Операцията беше ориентирана предпочитано към Украйна, Германия, Франция и Съединените щати.
Съществуват тревожни индикации, че огромна част от акцията към този момент е автоматизирана.

В образцов обстоен разбор на 4000 от разпознатите потребителски сметки, следени от Русия, специалистите демонстрират, че те разгласяват наличие на немски език едновременно и в един и същи цикъл от среднощ на 29 декември, явно следени от логаритми.

Откритието подхрани опасенията, че акциите за дезинформация към този момент употребяват изкуствен интелект.

Акаунтите постоянно са употребявали и уеб страници, особено основани да имитират същински медии, прибавя der Spiegel.

Откритието се случва на фона на опасенията за въздействието на дезинформацията върху идните избори в страната и в Европа.

Тази година се организират три районни избора в Източна Германия, където крайнодясната партия AfD води в социологическите изследвания.

През юни 400 милиона души в целия Европейски съюз ще имат право да гласоподават и на изборите за Европейски парламент.

Жозеп Борел, началник на външната политика на Европейски Съюз, съобщи по-рано тази седмица, че 2024 година ще бъде решаваща година за битката с дезинформацията от Русия и от други страни.

„ Изборите ще се трансфорат в съществена цел за злонамерени задгранични участници ", сподели той, представен от английския “The Guardian ”.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР