Германия няма да пречи на Полша да изпрати своите танкове

...
Германия няма да пречи на Полша да изпрати своите танкове
Коментари Харесай

Германия дава знак за промяна на ветото за танковете Леопард за Украйна - Свят

Германия няма да пречи на Полша да изпрати своите танкове " Леопард 2 " в Украйна, съобщи немският външен министър - е сигнал за вероятен пробив за Украйна, която се пробва да укрепи силите си преди предстоящата нова съветска атака, оповестява Ройтерс.

Единадесет месеца откакто Русия нахлу в южната си съседка, сраженията са съсредоточени в град Бахмут в източната част на Украйна, където съветските наемници от " Вагнер " и украинските сили водят борба на безсилие.

В неделя съветското министерство на защитата съобщи за втори следващ ден, че силите му усъвършенстват позициите си в южната украинска област Запорожие, макар че украински боен представител съобщи пред държавната телевизия, че обстановката там е " сложна ", само че постоянна.

От месеци украинските власти приканват западните съдружници да им доставят модерните танкове  " Леопард 2 ", създадени в Германия, само че Германия се въздържа да ги изпрати или да разреши на други страни от НАТО да го създадат.

Експерти по защита считат, че танковете " Леопард ", каквито имат редица страни от НАТО са най-подходящи за Украйна. За прехвърлянето им в Украйна обаче е належащо утвърждението на Берлин. Миналата седмица западните съдружници дадоха обещание милиарди долари за оръжия за Украйна, само че

При явна смяна в позицията на Германия външният министър Анелена Баербок съобщи, че държавното управление ѝ няма да блокира Полша, в случай че тя изпрати своите танкове " Леопард 2 " без немско утвърждение, показва " Ройтерс ".

" Засега въпросът не е подложен, само че в случай че ни бъде заложен, няма да се противопоставим ", каза Баербок пред френската телевизия LCI, когато беше запитана за реакцията на нейното държавно управление на сходно решение на Полша.

Германия е да разреши " Леопард 2 " да бъдат пратени в Украйна, само че Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц обичайно е скептична към военните задължения и внимателна към неочаквани ходове, които могат да провокират ескалация в Русия.

Отговорът на Баербок отива по-далеч от мненията на Шолц на срещата на върха в Париж по-рано в неделя, че всички решения за оръжейни доставки ще бъдат вземани в съгласуваност със съдружниците, в това число Съединени американски щати.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР