"Германия няма да плаща за руския природен газ в рубли",

...
"Германия няма да плаща за руския природен газ в рубли",
Коментари Харесай

Германия потвърди, че няма да плаща руски газ с рубли

"Германия няма да заплаща за съветския природен газ в рубли ", удостовери в изявление за берлинското издание "Функе Берлин " финансовият министър Кристиян Линднер. "Обръщам се към Путин: Няма да позволим шантаж! Няма да плащаме за съветския газ с рубли. Очевидно вършим всичко допустимо, с цел да станем допустимо най-скоро самостоятелни от Русия ", написа в "Tуитър " министърът. В изявлението той прецизира, че Германия няма да склони да заплаща в рубли даже при рисково развиване на обстановката. В Европейски Съюз Германия е страната най-силно подвластна от доставките на "Газпром " - 56% от газа там е съветски.

Италианската енергийна компания ENI също опроверга слуховете, че ще се съгласи да заплаща в рубли. "Ще плащаме за доставения газ съгласно договорните условия и интернационалните наказания. Според контракта заплащането е в евро, сметка в рубли не сме откривали ", съобщи финансовият шеф Франческо Гатеи. В последния месец Италия организира незабавни договаряния с Алжир за доставка на газ.

Освен Полша и България , които са към този момент със спрени доставки, отвод да получават съветски газ направиха и трите прибалтийски страни . Финландия също заяви, че няма да заплаща в рубли. В началото на седмицата австрийският канцлер Нехамер опроверга подправена вест на ТАСС, че Австрия ще спре да купува газа с евро. Дания , която счита да се откаже от природния газ въобще до 2030 година, заяви, че в този момент ще усили добива от Северно море, с цел да помогне на страните, които изключват съветския природен газ от доставките. Чешкият министър-председател Петр Фиала увери през вчерашния ден по време на визитата си във Варшава, че Прага ще откаже да заплаща за съветския газ с рубли, заяви АП. В началото на април Словакия заяви, че е склонна да заплаща в рубли, тъй като зависи напълно от съветския газ. Но удостоверение на тази позиция към този момент няма.

До момента единствената страна-членка на Европейски Съюз, която откри сметка в рубли поради газа, е Унгария. Това не попречи на съветския външен министър Лавров да каже в изявление - последното е за "Ал Арабия ", че множеството страни в Европейски Съюз са приели да заплащат в рубли.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР