Германец загина, а други двама, включително британец, бяха ранени при

...
Германец загина, а други двама, включително британец, бяха ранени при
Коментари Харесай

Нападение с нож в центъра на Париж, има жертва и ранени

Германец почина, а други двама, в това число британец, бяха ранени при нахлуване с нож на улица в центъра на Париж, съобщи Би Би Си.
Атаката е станала покрай Айфеловата кула малко преди 21:00 часа локално време в събота.
По-късно 26-годишен французин беше задържан, а прокуратурата за битка с тероризма стартира следствие.
Прокурорът Жан-Франсоа Рикар съобщи, че обвиненият се е заклел във честност на групировката " Ислямска страна " (ИД).
Рикар сподели на брифинг в неделя, че обвиненият Арман Р., френски жител, роден във Франция от ирански родители, е направил обещанието във видео, оповестено в обществените медии.
Той одобри исляма на 18-годишна възраст, сподели прокурорът, и беше хвърлен в пандиза през 2016 година за четири години, откакто направи проекти да пътува до Сирия, с цел да се причисли към ИД.
Полицията съобщи, че той е трябвало да следва лекуване за психиатрични проблеми.
Рикар добави, че обвиненият е бил под наблюдаване за хипотетичен екстремизъм и че трима сътрудници, в това число членове на фамилията му, са били арестувани за разпит.
По-рано стана ясно, че жертвата, убита при нападението в събота вечерта, е немски екскурзиант, който е работил като здравна сестра.
Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен съобщи, че жертвата е била със брачната половинка си, когато е бил атакуван и намушкан смъртоносно на Ке дьо Гренел.
Той сподели, че животът на брачната половинка е бил избавен от намесата на таксиметров водач и че обвиненият е избягал през близкия мост, обхващащ река Сена.
След като минал от северната страна на реката, той нападнал още двама души: французин на възраст към 60 години и 66-годишен английски екскурзиант, който бил ударен в окото с чук.
След това обвиненият е бил арестуван от полицията и задържан по съмнение в ликвидиране - несъмнено във френското законодателство като преднамерено ликвидиране - и опит за ликвидиране по отношение на терористично дружество.
Видео, оповестено онлайн, наподобява демонстрира момента, в който обвиненият е бил арестуван от въоръжена полиция близо до мястото, където се е случило нападението.
Двамата ранени са били лекувани от незабавните служби и в неделя министърът на опазването на здравето Орелиен Русо съобщи пред френски медии, че са " в положително здраве ".
Дарманин сподели, че хипотетичният нападател е бил чут да крещи " Аллах Акбар ", арабски за " Бог е най-великият ", и сподели на полицията, че е смутен, тъй като " толкоз доста мюсюлмани умират в Афганистан и в Палестина ".
Предполага се също, че обвиненият е предположил, че Франция е съизвършител в гибелта на палестинци в Газа.
В събота в обществените мрежи беше оповестено видео, в което обвиненият подлага на критика френското държавно управление и разисква това, което той дефинира като ликвидиране на почтени мюсюлмани, оповестява организация AFP.
Пишейки в X, някогашен Twitter, френският президент Еманюел Макрон изпрати мислите си до всички наранени от " терористичната офанзива " и благодари на незабавните служби за техния отговор.
" Националната антитерористична прокуратура в този момент ще бъде виновна за хвърлянето на светлина върху тази спекулация, с цел да може да се въздаде правдивост в името на френския народ ", сподели той.
Това се случва по-малко от два месеца, откакто преподавател беше погубен при нахлуване с нож в гимназия в северния град Арас, което накара френското държавно управление да сложи страната в най-високото равнище на паника за националната сигурност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР