ГЕРБ обвини опозиционен кмет в присвояване на европари по програма

...
ГЕРБ обвини опозиционен кмет в присвояване на европари по програма
Коментари Харесай

ГЕРБ обвиниха опозиционен кмет в злоупотреба с европари

ГЕРБ упрекна опозиционен кмет в заграбване на европари по стратегия за заболели от COVID-19. Скандалът се разгоря през вчерашния ден по време на съвещание на бюджетната комисия в регион “Красно село ”. Става дума за изказвания за корист със средства, планувани за патронажна грижа за възрастни хора. Замесени са кметът Росина Станиславова от “Демократична България ” и нейни чиновници, както и шефът на бюджетната комисия Георги Георгиев от ГЕРБ.
Георгиев изиска през вчерашния ден информация от кметицата за осъществяването на програмата. Срещу нея даже постъпила тъжба на жител, поради която той задал въпросите. Твърди се, че Станиславова платила на себе си и свои чиновници ⅓ от парите за възрастни хора с COVID-19.

Кметицата обаче уточни, че като общински консултант Георгиев няма право да получи данните.

Шефът на бюджетната комисия видя в това опит да се скрие информация. Станиславова на собствен ред разказа протичащото се като “партенка”. В ефира на Българската национална телевизия през днешния ден кметицата уточни, че се прави опит да се провокира скандал посредством операция.

По думите й ръководителят на финансовата комисия е дал документи с погрешно наличие. Разходваните средства пък се управляват от наблюдаващия орган.

" Аз съм началник на европейски план, в случай че господин Георгиев разбираше от тази материя, щеше да знае, че ръководителите на плановете имат заложени бюджети за ръководство, моят управнически екип е от 5 индивида ", съобщи Станиславова.

Възнаграждението на тези 5 индивида, измежду които е и Станиславова, по думите й е малко над 41 000 лева Тя съобщи, че парите са дадени на чиновници, които са част от администрацията дълги години, преди тя да встъпи в служба.

Станиславова пресметна, че общата стойност на патронажната грижа за цяла София е 5,2 млн., с които се осигурявали грижи за над 3270 поданици на столицата. От тези пари максимален дял получили регион " Младост " и " Люлин ", а " Красно село " е на трето място.

" Този план се мониторингова всекидневно и има верифициране на разноски от контролиращия орган. Оставаме разполагаем да ви поканим в районната администрация и да ви срещнем с всички относими документи. По тази стратегия регион " Красно село " има заложени 230 консуматори, а към този миг сме обслужили 510 лица. Намираме, че сме изпълнили плана повече от приемливо ", съобщи Станиславова.

Станиславова отговори, че бюджетът на региона по плана е 366 000 лева, от които 261 000 лева са за сътрудници за осъществяване на отговорностите по него. Отделно били планувани и още 105 000 лева за управителен екип, гласност, закупуване на карти за градския превоз и други

" Опитвате се да манипулирате и да извършите политическа задача. Не сме си раздавали нито бонуси, нито в допълнение стимулиране. Проектът е определил правила, в границите на които за управителния екип са избрани суми ", безапелационен бе кметът на " Красно село ".

" Сама на себе си и на други членове на районната администрация вие отпускали ли сте си пари по този план? ", попита още веднъж Георгиев. Станиславова отговори, че нейното заплащане по този план се формирало на база на 4 часа спомагателен труд по Кодекса на труда и главната й заплата. " Не съм си правила сметка да пресмятам тъкмо, брутната ми заплата е 2400 лева ", заяви тя. Станиславова добави, че въпросната стратегия за патронаж се извършва и от районни кметове на ГЕРБ, към които обаче няма същите въпроси, пишат от в. “Сега”.

" Ако са спазени всички правила, значи няма проблем. Въпросът е да не се крие тази информация ", заключи общинският консултант от ГЕРБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР