ГЕРБ и ЕНП забъркват скандал и използват освен Европейския парламент,

...
ГЕРБ и ЕНП забъркват скандал и използват освен Европейския парламент,
Коментари Харесай

РЕАКЦИЯ: Йончева настоява за ново изслушване на Гешев в ЕП заради снимките с кюлчетата

ГЕРБ и ЕНП забъркват скандал и употребяват с изключение на Европейския парламент, и българската прокуратура. Не е правилно, че Брюксел е открил, че фотосите и видеото от вкъщи на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както настояват от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма сходно умозаключение. Нещо повече – такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура.
В сряда, 13 юли, Томаш Здеховски, европейски народен представител от ЕНП, част от която е и ГЕРБ заяви, че в писмо на основния прокурор Иван Гешев се показва, че са осъществени пет експертизи на фотосите и видеото на чекмеджето в дома на Бойко Борисов. Те са манипулирани, съобщи той.
Като член на мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент, която следи обстановката в #България, разполагам с писмото от България. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещаване в София през есента на 2021 година
Не сме го коментирали, тъй като в него няма значителен прогрес по поставените въпроси за следствия от публичен интерес – #Барселонагейт, кюлчетата в чекмеджето в спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов и други По отношение на проучването на фотосите категорично е написано – „ Установено е, че доколкото оценените файлове не са истинските, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано “.
Като член на мониторинговата група още в четвъртък ще предложа да се насрочи чуване за обстановката в България през есента. Съществува огромна възможност на него да бъде поканен основният прокурор, с цел да изясни напредъка на работата по случаите със фотосите с кюлчетата и #Барселонагейт.
Господин Томаш Здеховски превратно интерпретира информацията.
В тази връзка са забавни няколко обстоятелства:
Четири от петте експертизи на файловете със фотосите и видеозаписа с #кюлчетата завършват със умозаключение, че безапелационни заключения не могат да се създадат. Установено е, че са изменени метаданните на файловете, с цел да не се вижда датата, на която са направени, нито устройството, което е употребявано. Едно само експерт твърди, че има разлика в резолюциите на някои изображения. Това, както и фактът, че файловете не са истински, „ слага под подозрение истиността на сниманите изображения “. В същото време няколко експертизи на екипа на уеб страницата „ Бивол “, да вземем за пример, демонстрират, че фотосите не са манипулирани.
Изявлението на Томаш Здеховски е показано от не малко български медии, както и от представителите на ГЕРБ, като „ Брюксел откри “. Това е изцяло неправилно – писмото, на което той се базира, е от прокуратурата на #България.
Заявлението на Томаш Здеховски беше направено при започване на съвещание на Комисията по бюджет на Европейския парламент без тематиката да е предмет на разискване в дневния ред. Писмото от България е получено в отговор на въпроси, сложени по време на задача от европейски депутати в София през април. Томаш Здеховски беше отпред на задачата. В същото писмо има информация и по случая Барселонагейт, само че тя не беше обявена, нито и прогнозата на основния прокурор, че е допустимо работата по делото да спре поради закриването на профилираното правораздаване.
Особена подигравка е, че писмото от прокуратурата стана обществено известно в деня, в който Европейската комисия популяризира годишния отчет за върховенството на закона. За следващ път рецензиите в него са ориентирани към успеваемостта на битката с корупцията в #България, неналичието на дефинитивни присъди за представители на властта, както и потреблението на правосъдната система за кавга с публицисти.
Опитът за даване на индулгенция на някогашния министър председател Бойко Борисов идва в миг, в който България се намира в политическа рецесия. За анализаторите е явно, че е извънредно мъчно да се образува болшинство в Народното събрание като в това време ГЕРБ и Движение за права и свободи останат в изолираност. „ Изпирането “ на облика на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов за необятната аудитория би направило малко по-приемливо присъединяване му под някаква форма във властта.
Такова развиване ще върне страната години обратно, там, откъдето тръгнахме през 2020 година Не би трябвало да го позволяваме.

Елена Йончева, фейсбук
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР