Георги Кабаков бе обявен за най-добър български съдия на 2023

...
Георги Кабаков бе обявен за най-добър български съдия на 2023
Коментари Харесай

Георги Кабаков е съдия номер 1 за 2023 година

Георги Кабаков бе разгласен за най-хубав български арбитър на 2023 година. Той бе награден през днешния ден от Асоциацията на футболните съдии в България. Кабаков печели наградата за пети път в кариерата си.

Церемонията се организира в Националната база Бояна, а Кабаков получи Меч на спечелилия от ръководителя на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан.

" Нека до мене да застанат асистентите ми Мартин Маргаритов, Диян Вълков и Ивайло Стоянов. За мене е изключителна чест и привилегия да съм пред вас, съобщи Кабаков, откакто получи премията. И продължи: Аз нямаше да съм тук, в случай че ги нямаше моите другари, моите сътрудници. Някои от сътрудниците ми не участват през днешния ден на церемонията, само че също им благодаря. Защото моето схващане и нрав е, че излизаме като тим. Можем да печелим като тим и да губим като тим. Наградата е за всеки от вас и също по този начин ви искам сполучлива 2024-а година ", съобщи Кабаков, който по-рано през днешния ден приказва пред медиите като един от реферите, които ще изнесат втория дял от шампионата.

За втора поредна година номер 1 при дамите е Кристина Георгиева. Младата столичанка, която работи в пожарната, се развива устремно нагоре и справедливо резервира премията от 2022-а.

" На върха постоянно е прохладно, Конкуренцията също по този начин е доста огромна. Надявам се обаче тя да се усилва, тъй като тя води до израстване. Както споделя професор Йордан Иванов, футболното съдийство е безкрайна палитра от страсти и аз съм щастлива, че съм част от него ", сподели Кристина Георгиева.

Павлета Рашкова беше определена за най-хубав асистент-съдия при дамите. Тя е и интернационален рефер, само че към момента чака дебюта си при мъжете в Първа лига у нас.

" Всички знаем, че вторият полусезон е по-труден. За нас, реферите от Втора лига, семинарът стартира през днешния ден. Винаги когато получаваш премия е ужасно! Благодаря на всички, които са сметнали, че заслужавам тази премия. Пожелавам сполучлива нова година на всички ", съобщи Рашкова.

Християна Гутева се надява, че българска съдийска бригада от дами скоро ще има мачове в елита при мъжете у нас.

" Аз подготвеност имам, само че това зависи от Съдийската комисия. Оттам ще преценяват дали сме подготвени за тази огромна крачка. Те ще изберат подобаващия миг. Те ще намерят по кое време да ни вкарат. Аз имам вяра, че всички членове на футболната гилдия, към този момент стартират да привикват с тази концепция. Дори в Саудинтска Арабия се е склучвало дами да управляват мачове. Това не е вест и не трябва да бъде вест ", сподели Гутева.

За първи път в историята на анкетата, която се организира от 2009-а година насам, беше връчена премия за ВАР-съдия на годината. Системата за видеоповторения в поддръжка на арбитрите се употребява в българския футбол две цялостни години, а преди този момент имаше пилотни три месеца.

Ивайло Стоянов, който е получавал премията и за най-хубав арбитър, в този момент беше отличен като номер 1 зад пулта. Не единствено у нас е апетитен за най-хубав, само че постоянно е зает и в шампионата на Гърция.

За него 2023-а година беше сполучлива и с това, че взе участие на Световното състезание за юноши до 17 години, което се организира в Индонезия.

" Благодаря на БФС, на Давид Фернандес Борбалан, на Петър Петров, на Стоян Алексиев. Без тях нямаше да има ВАР в България и това е огромна опция за развиването на българския футбол. Имам 7 мача в Гърция като ВАР-съдия и това е тъй като там нямат доверие на техните съдии. И се надявам това да не се случва в България. Има към този момент 2-3 години ВАР у нас и резултатите ни са страхотни. Но това е заслуга на всички съдии. И също по този начин желая да кажа, че във ВАР-вана няма компютър, а също работим хора, които решаваме, тъй че отново може да има неправилност ", сподели при приемането на премията Ивайло Стоянов.

Повече от 12 хиляди лв. са събрали българските футболни съдии през 2023 година в помощ на фамилии с репродуктивни проблеми, стана ясно още по време на церемонията по връчване на годишните награди на Асоциацията на българските футболни съдии.

Инициативата е нова и беше стартирана от самите рефери, а евентуално ще бъде продължена и следващата година. Парите са от персонални дарения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР