Георги Господинов получи поредно международно признание, след като книгата му

...
Георги Господинов получи поредно международно признание, след като книгата му
Коментари Харесай

Георги Господинов стана първият български писател с номинация за наградата Booker

Георги Господинов получи следващо интернационално самопризнание, откакто книгата му " Времеубежище " беше определена в дългата листа на International Booker Prize - една от най-престижните награди за литература.

Английският превод на " Времеубежище ", изработен от Анджела Родел, е включена в лист с 13 произведения от единадесет непознати езици, които ще се борят за премията.

Късият лист от шест книги ще бъде разгласен на 18 април, а спечелилият ще стане явен на 23 май на гала в Лондон.

Това е и първото произведение на български създател, което попада в дългата листа на Booker за значима преводна литература.

" Благодаря на всички, които ми имаха вяра и бяха леговище през цялото това време. И на останалите също ", написа Господинов в своя Фейсбук профил.

Българските издатели на Георги Господинов от " Жанет 45 " показват, че премията Booker е най-важното събитие в литературния свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 стартира да се връчва и интернационалният Booker единствено за книги в превод. Първият притежател е Исмаил Кадаре.

С тази номинация Георги Господинов се подрежда до други номинирани създатели през годините като Марио Варгас Льоса, Милан Кундера, Орхан Памук, Амос Оз, Ани Ерно и други, споделят още от " Жанет 45 ".

" Наградената творба би трябвало да е произведение, което приказва освен на нашето време, само че и такава, която ще издържи тестването на времето и ще стане част от пантеона на огромната литература “, пишат уредниците на оценката.

Наградата е в размер на 50 000 английски лири и се разделя сред създателя и преводача на книгата - победител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР